25 miliona dinara za IT edukaciju žena

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Vlada Srbije usvojila je Program za osnaživanje žena u oblasti informaciono komunikacionih tehnologija za period 2019-2020. godine.

Vlada je obezbedila 25.500.000 dinara za 2019. godinu i 22.000.000 dinara za 2020. godinu za obuku, edukaciju i prekvalifikaciju žena u ovoj oblasti, imajući u vidu procenu da u IT sektoru ima prostora za 50 do 100 hiljada novih radnih mesta do 2020. godine.

Usvojenim programom stvaraju se uslovi za ravnopravno učešće žena u IT sektoru i za smanjenje rodnog jaza, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Ovim programom biće obuhvaćene učenice, studentkinje, zaposlene žene koje su zainteresovane za prekvalifikaciju i pripadnice starije generacije koje će biti podstaknute za korišćenje IT tehnologije.

520 miliona za poboljšanje njiva

U Nemanjinoj 11 usvojena je i Uredba o utvrđivanju Programa izvođenja radova na zaštiti, uređenju i korišćenju poljoprivrednog zemljišta za 2019. godinu.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede će sredstva od 520.000.000 dinara koristiti za uspešnije sprovođenje zemljišne politike.

To podrazumeva izvođenje komasacije, poboljšanje kvaliteta obradivog poljoprivrednog zemljišta, nabavku nove opreme za navodnjavanje i bušenje ili iskopavanje bunara u te svrhe, kao i studijsko-istraživačke radove, programe i projekte.

Korisnici sredstava za pomenute aktivnosti mogu biti jedinice lokalne samouprave, fizička lica, privredna društva, preduzetnici, zemljoradničke zadruge, naučno-istraživačke organizacije, kao i ustanove osnovane od strane Republike Srbije, autonomne pokrajine ili jedinice lokalne samouprave.

Vlada je donela odluku i da specijalni rezervat prirode „Rtanj“ bude stavljen pod zaštitu države kao poseban biodiverzitet Istočne Srbije.

Izvor: Blic, Tanjug

Foto: Pixabay