Milion dinara za žrtve “Belog anđela”

PinterestFacebookTwitterShare

Ministarstvo pravde isplatilo je odštetu u iznosu od milion dinara četvorici dečaka koje je, prema optužnici, vladika vranjski Pahomije primoravao na bludne radnje, potvrdio je za „Alo!“ Slobodan Homen, državni sekretar Ministarstva pravde.

 
On za beogradski list kaže da je „odšteta isplaćena jer su u Ministarstvu svesni da je slučaj zataškavan“.

“Odšteta tim dečacima bila je naša moralna obaveza jer smo svesni da je slučaj zataškavan i da je zastarelost za ova krivična dela nastupila namerno. Naknada je određena u dogovoru s advokatom i porodicama, kako se ne bi vodio sudski postupak za naknadu štete i kako bi oni izbegli troškove tog postupka. Zakonski osnov za isplatu bila nam je presuda Vrhovnog suda,” objašnjava Homen.

Naime, Vrhovni sud je zaključio da prvostepeni sud nije sproveo suđenje Pahomiju u razumnom roku, usled čega je došlo do zastarelosti gonjenja u odnosu na dva od četiri krivična dela. Tomislav Gačić, odnosno vladika Pahomije, bio je optužen da je u periodu od 1999. do 2002. u prostorijama Vranjske eparhije, čiji je vrhovni sveštenik, četvoricu dečaka, polaznika škole za sveštenike, primoravao na bludne radnje. Proces je počeo krajem 2002, a u proleće 2005. preseljen je iz Vranja u niški sud i počeo je ponovo. Usled stalnih odlaganja ročišta, u martu 2006. nastupila je apsolutna zastarelost za bludne radnje nad dvojicom dečaka, dok je za drugu dvojicu oslobođen optužbi usled nedostatka dokaza.
 
Vladika Pahomije jedan je od dobitnika odlikovanja “Beli anđeo”, koji mu je uručen pre nekoliko dana od strane Mileševske eparhije Srpske pravoslavne crkve.