Slovačka vlada prva žrtva evra

PinterestFacebookTwitterShare

Slovački liberali iz stranke Sloboda i Solidarnost minirali su sinoć kao jedini iz vladajuće koalicije ratifikaciju novog zaštitnog mehanizma za evro (EFSF), blokirali tako celoj evrozoni pomoć dužnicima i oborili time i vladu premijerke Ivete Radičove.

Slovačka je glasala poslednja, a jedina je od 17 članica evrozone čiji parlament nije ratifikovao EFSF i povećanje sredstava i garancija koja će biti na raspolaganju dužnicima u evrozoni sa 250 milijardi evra na 440 milijardi.

Za evrozonu to je samo privremena komplikacija, pošto je lider opozicionih socijalista, bivši premijer Robert Fico, obećao i danas u raspravi da će u sledećem glasanju verovatno naredne sedmice njegovi poslanici obezbediti većinu da sporazum o EFSF Slovačka ipak ratifikuje. Ranije je tu ponudu uslovio ili temeljnim izmenama u vladi ili radije prevremenim izborima.

Od 124 prisutna poslanika za EFSF i poverenje vladi glasalo je večeras samo 55 umesto neophodnih 76 u jednodomnom parlamentu od 150 poslanika, a poslanici liberala napustili su u vreme glasanja salu.

Sedmočasovna rasprava o tome da li će Slovačka postati crna ovca koja je minirala dogovor svih 17 članica evrozone pretvorila su u međusobno optuživanje liberala i ostale tri stranke u vladi desnice i centra ko je kriv za pad vlade.

Premijerka Iveta Radičova dve nedelje je iz dana u dan nudila razne kompromise liberalima predsednika parlamenta Riharda Sulika, čak jutros u razgovorima poslednje šanse i pravo veta na to kojem budućem dužniku će Slovačka dati garancije, ali poslanici SaS su ostali čvrsto pri stavu da odbijaju ESFS.

Šef slovačke diplomatije Mikulaš Dzurinda otkrio je da je čak ugovorio susret Sulika i nemačke kancelarke Angele Merkel da Sulik ponudi nekakvo drugo rešenje za stabilizaciju evra, a da je lider liberala to prvo prihvatio a zatim se predomislio i susret odbio.

Kao poslednje sredstvo kojim je Radičova pokušala da ubedi liberale da ne blokiraju pomoć dužnicima spojila je nakon kraha jutrošnjih pregovora glasanje o ESFS sa glasanjem o poverenju vladi. “Naša stranka nije apsolutno protiv pomoći zaduženim zemljama. Recimo pozajmica Irskoj je bila dobro rešenje”, kazao je Sulik i dodao da mu smeta to što ESFS u stvari spašava banke i njihov kapital preko ledja poreskih obveznika.

I ostali poslanici liberala naglašavali su tokom žučne rasprave da im se ne svidja što je Slovačka, kada je primana u evrozonu – elitni klub koji je izgledao lepo spolja – morala da ispuni sve kriterijume, a pokazalo se da su u klubu trule jabuke koje te iste kriterijume nisu poštovale. “Nije moguće uzimati iz članstva u Evropskoj uniji samo koristi i prava. Nije moguće 17 odsto slovačkog budžeta finansirati iz džepova poreskih obveznika”, upozorila je Radičova liberale da članstvo znači i obaveze.

Šef slovačke diplomatije Mikulaš Dzurinda upitao je Sulika i njegove poslanike da li žele da Slovačka ponovo bude označavana u svetu za crnu rupu kao devedesetih godina u vreme Mečijara. “Ono o čemu danas odlučujemo je ugled Slovačke, gde pripadaju slovački gradjani, da li ćemo se sami isključiti iz društva uspešnih”, rekla je na kraju rasprave Radičova.

Vlada premijerke Radičove pala je nakon svega godinu dana na vlasti, a za sada nije jasno da li zemlju čekaju prevremeni izbori.