(VIDEO) Milionerski marš u Njujorku, hapšenja u Bostonu

PinterestFacebookTwitterShare

Više stotina ljudi su, tokom protestne šetnje koju je u Njujorku organizovao pokret “Okupirajte Vol strit”, prošli pored domova nekih od svojih najbogatijih sugrađana i uzvikivali “Oporezujte bogate”. U akcija nazvanoj “Milionerski marš”, demonstranti su juče u koloni dva po dva, prošli gornjim Ist sajdom, gde na Menhetnu žive imućniji Njujorčani.

Demonstranti koji za sebe kažu da predstavljaju 99 odsto stanovništva SAD, kratko su zastali ispred zgrada u kojima žive neki od jedan odsto najbogatijih – medijski mogul Rupert Mardok, izvršni direktor multinacionalne bankarske korporacije “DŽej Pi Morgan Čejs” Džejmi Dajmon i naftni tajkun Dejvid Kouk.

“DŽej Pi Morgan ništa ne valjaš! Narodu treba Robin Hud!” , uzvikivali su učešnici protesta isped bloka luksuznih apartmana, gde živi Dajmon.

Ispred jedne od zgrada demonstranti su postavili veliku repliku čeka od pet milijardi dolara, koliko bi iznosila cifra prikupljena od poreza na bogate u državi Njujork.

Plaćanje većih poreza za najbogatije Amerikance jedan je od najkonkretnijih zahteva pokreta koji od 17. septembra organizuje demonstracije na donjem Menhetnu, nedaleko od Vol strita, protestujući protiv, kako ističu, pohlepe finansijskog kapitala, korupcije političara i društvenih nepravdi.

Nije bilo nikakvih izveštaja o hapšenjima.
 
Hapšenja u Bostonu

U Bostonu je juče ujutro uhapšeno 125 članova pokreta “Okupirajte Boston” koji su odbili da se uklone sa zelene površine na koju su nameravali da postave svoje šatore. Problem je nastao kada su protestanti rešili da svoj kamp prošire na novu lokaciju.

Gradonačelnik Bostona Tomas M. Menino povodom hapšenja izjavio je da razume slobodu govora i izražavanja, da shvata poruku protestanata i slaže se sa njima, ali i da kao čelnik grada ne može da dozvoli da demonstacije zaustave život drugih građana. „Otvoren sam za svaku sugestiju, ali građanska neposlušnost se neće tolerisati“, rekao je Menino. Prema rečima gradonačelnika akcija policije je bila opravdana s obzirom da su protestanti marširajući mostom predstavljali pretnju za noramlno odvijanje saobraćaja, a dodatni prekršaj je načinjen proširenjem kampa na nedavno renovinranu zelenu površinu.

Hapšenju je prethodilo nekoliko upozorenja policije, ali kako su demonstranti odbili da se povuku sa lokacije, oko dve stotine policajaca započelo je akciju hapšenja. Iako akcija nije bila ni približna onoj koja se odvijala u Njujorku pre nekoliko dana, grupa Okupiraj Boston izjavila je da je policija brutalno napala protestante.

U Vašingtonu, šest članova antiratnog pokreta “Oktobar 2011”, koji se priključio protestu Okupiraj Vašington, uhapšeno je prilikom upada u zgradu gde se nalaze kancelarije američkog Senata u želji  da postave plakate.