(FOTO) Opasnost od nafte na Novom Zelandu sve veća

PinterestFacebookTwitterShare

 
Opasnost od izlivanja nafte u jednom od najlepših zaliva na Novom Zelandu povećana je s pojavom novih pukotina na trupu nasukanog teretnog broda.

Uočili smo pukotine na trupu broda. Ne možemo isključiti opasnost od potonuća, pratimo to izbliza’ izjavio je novozelandski premijer Džon Kej novinarima nedelju dana nakon nasukavanja teretnog broda Rena u vodama ispred Taurange.
 


Volio bih da brod ne izbacuje naftu u čiste vode Novog Zelanda. Ali upravo je to slučaj i moramo sanirati tu situaciju, istakao je on i dodao da je već nekoliko plaža u zalivu zagađeno.

Novozelandske vlasti kapetana terete zbog uzrokovanja nepotrebne opasnosti i rizika pri upravljanju brodom. Na zahtev njegovog advokata koji strahuje da bi ‘“avnost mogla uzeti pravdu u svoje ruke'“ pravosuđe je naredilo medijima da ne objavljuje ni njegovu fotografiju niti ime. Pušten na slobodu uz jemstvo, a moraće da se pojavi na sudu 19. oktobra.
 

Podsetimo, iz broda Rene je već iscurilo 130 do 350 tona goriva, a ako mu oplata pukne, 1.700 tona nafte moglo bi ugroziti greben Astrolabe, poznat po bogatstvu flore i faune. 

‘Na brodu su četiri glavna rezervoara goriva i jedan od njih propušta’, rekao je juče PR novozelandske pomorske uprave zadužene za sigurnost ljudi i okoline na moru. Kontejnerski brod Rena s 1.368 kontejnera nasukao se u sredu u zalivu Plenti u još nerasvetljenim okolnostima.
 

Na ruku spasiocima ide informacija da će vreme biti sve bolje. Ali zbog naftne mrlje već je uginuo velik broj ptica. Pingvini i kormorani čiste se od nafte u centrima za njegu životinja.