Nafta jeftinija uoči rezultata poslovanja korporacija u SAD

PinterestFacebookTwitterShare

Sirova nafta je jutros tokom elektronskog poslovanja na berzi u Njujorku pojeftinila na oko 85 dolara za barel uoči objavljivanja rezultata poslovanja najvećih američkih korporacija, koji će ukazati na stanje privrede SAD-a i tražnju “tečnog zlata”.

Cena američke “lake” nafte za terminsku isporuku u novembru je na Njorškoj robnoj berzi pala za 60 centi na 85,21 dolar za barel, dok je istovremeno evropska “brent” nafta na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu pojeftinila za 50 centi na 110,23 dolara za barel, prenela je agencija AP.

Najveći američki proizvođač aluminijuma, “Alkoa”, sinoć je objavio podatke o neto profitu u trećem kvartalu, koji je bio ispod očekivanja analitičara. Ta kompanija je saopštila da je u Evropi tražnja aluminijuma u tri meseca zaključno sa septembrom značajno pala, što je doprinelo pojeftinjenju tog metala.

“Alkoa” je prva kompanija sa akcijama u sklopu indeksa “Dau DŽons indastrijal” koja je objavila rezultate poslovanja za treći kvartal. Do kraja nedelje će sopstvene rezultate objaviti, između ostalih, proizvođač hrane i bezalkoholnih pića “Pepsi”, investiciona banka “JP Morgan Čejs” i tehnološki gigant “Gugl”.

Investitori pomno iščekuju da vide u kojoj meri je usporenje globalnog privrednog rasta možda uticalo na poslovanje kompanija i kakve su njihove prognoze za tekuće tromesečje.

Cena najvažnije energetske sirovine je pala sa 90 dolara za barel iz prošlog meseca na samo 75 dolara prošle sedmice, usled strepnje ulagača da bi evropska dužnička kriza mogla da se proširi i ugrozi globalni rast.

Nafta se ove sedmice ipak oporavila na 85 dolara za barel i kreće se oko tog iznosa tokom poslednjih nekoliko dana dok trgovci čekaju nove detalje o planu Nemačke i Francuske za dokapitalizaciju evropskih banaka.