Autoput ka CG napreduje po planu

PinterestFacebookTwitterShare

Na gradnji prve deonici autoputa od Beograda do Crne Gore, između Uba i Lajkovca, okončano je oko 25 odsto ugovorenih poslova.


Prema ugovoru potpisanom 2. jula 2010. godine, rok za završetak radova vrednih 73 miliona evra na gradnji 12,6 kilometara autoputa između Uba i Lajkovca je 16 meseci odnosno do novembra ove godine.

Putevi Užice izvode radove na petlji u selu Nepričava, a od 3,2 kilometra mostova na toj deonici radi se na pet mostova dužine 2,2 kilometra.  U Nepričavi će biti i ukrštanje buduće obilaznice oko Lajkovca sa petljom za uključenje magistralnog puta Valjevo-Beograd na autoput Beograd-južni Jadran.

Posao gradnje autoputa od Uba do Lajkovca dobio je konzorcijum domaćih firmi koji čine Putevi Užice, Planum i Preduzeće za puteve Beograd, članica Nibens grupe.

Načelnik Opštinske uprave u Lajkovcu Živorad Bojičić rekao je da će za 15 dana biti završena i eksproprijacija zemljišta na deonici Lajkovac-Ljig, na području lajkovačke opštine.

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić ranije je najavio da će do kraja oktobra biti završeni razgovori sa kompanijama iz Kine, Turske i Azerbejdžana, koje su zainteresovane da grade deonice Obrenovac-Ub i Lajkovac-Ljig, uz uslov da podizvođači budu firme iz Srbije.

Dužina tih deonica je 50 kilometara, a procenjena vrednost radova na njima oko 220 miliona evra.

Deonica od Uba do Lajkovca bi tregalo da bude deo koridora 11 koji bi luku Bar u Crnoj Gori, preko Boljara, povezivao sa autoputem Beograd – južni Jadran, a dalje, preko Vršca, i Rumuniju sa Srbijom, pa je za tu saobraćajnicu zainteresovana i Evropska investiciona banka (EIB).