EK odobrila Srbiji status kandidata!

PinterestFacebookTwitterShare

Komesar za proširenje Štefan File preporučio je da se Srbiji dodeli status kandidata, dok će odluka o datumu početka pregovora biti doneta naknadno, u skladu sa napretkom dijaloga Beograda i Prištine.
“Na osnovu napretka u sprovođenju reformi, saradnji sa Haškim tribunalom i pomirenja u regionu, predlažem da se Srbiji dodeli status kandidata, uz pretpostavku da Srbija nastavi dijalog sa Kosovom i u dobroj meri primeni dosad ostvarene sporazume”, izjavio je File u Briselu.

File je rekao da, pored toga, Evropska komisija predlaže da se pregovori o priključenju pokrenu čim Beograd postigne dalji napredak u ispunjavanju ključnog kriterijuma, a to su dalji koraci u normalizaciji odnosa sa Prištinom, “u smislu uslova Procesa stabilizacije i priključenja”. “To je jedini prioritet, i on sam po sebi predstavlja potvrdu ostvarenih reformi pravosuđa, vladavine prava i drugih oblasti od ključnog značaja za ispunjavanje kopenhaških političkih kriterijuma, rekao je File.

Mišljenje Komisije će, nešto kasnije, šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer uručiti i predstaviti premijeru Srbije Mirku Cvetkoviću. U “mišljenju” se navodi da će datum o početku pregovora uslediti pošto se “srede i normalizuju” odnosi sa Kosovom, nastavi dijalog sa Prištinom, otkloni zategnutost na severu Kosova i time ispuni “znani i nikakav novi uslov” dobre regionalne i susedske saradnje.

Naglašava se da je Srbija ostvarila zamašne opipljive rezultate u nužnim reformama, uključujući pravosuđe, sistemske zakone, suzbijanje organizovanog kriminala. Navodi se i da su vlasti u Beogradu uložile ogromne napore za slamanje korupcije i ostvarile potpunu saradnju s Međunarodnim tribunalom u Hagu, posebno izručenjem Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Istaknuta je i “osvedočena sposobnost državne uprave Srbije da sprovede nužne reforme”. Na osnovu Izveštaja o napretku Srbije na putu ka evropskim integracijama, Evropski savet će u decembru doneti konačnu odluku o statusu kandidata i početku pregovora.
 
Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je da je veoma zadovoljan mišljenjem Evropske komisije o kandidaturi Srbije i ocenio da je preporuka Brisela značajno priznanje Vladi Srbije.
 
“Ovo mišljenje pokazuje da je Evropska komisija prepoznala napore koje je Srbija učinila i reforme koje smo sproveli”, rekao je Cvetković na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer, koji je premijeru Cvetkoviću preneo mišljenje Evropske komisije, ocenio je da je današnji dan veoma važan datum u odnosima Evropske unije i Srbije.

Potpredsednik vlade za evropske integracije Božidar Đelić izjavio je pozitivan izveštaj EK rezultat dugotrajnog i posvećenog rada na okončanju saradnje sa Haškim tribunalom, sprovođenju reformi i pozitivnog doprinosa regionalnoj bezbednosti i saradnji.

Prema njegovim rečima, u teškim okolnostima krize u Evropi i nemira na severu Kosova i Metohije, neophodno je istaći da se radi o najboljem mogućem ishodu za Srbiju, dok su uslovi koje predlaže EK povodom dijaloga s Prištinom poznati i statusno neutralni, podsetio je Đelić i dodao da će Srbija u narednom periodu raditi na tome da pridobije podršku svake zemlje članice EU za decembarski samit lidera EU.