Daljinsko grejanje u Loznici počinje na vreme

PinterestFacebookTwitterShare

U Loznici je u režimu toplih proba počeo rad lokalnih kotlarnica Javnog komunalnog preduzeća “Toplana”, a u naredna dva dana bi to trebalo da obavi i firma “Dekotra” koja toplotnom energijom snabdeva većinu korisnika.

Sezona daljinskog grejanja za sve korisnike bi trebalo da počne 15. oktobra, što ranije nije bilo uobičajeno, jer je snabdevanje toplotnom energijom iz sistema “Dekotre” svake godine ozbiljno kasnilo, čak i kada su temperature bile ispod nule.

“Daljinsko grejanje iz lokalnih kotlarnica će sigurno početi 15. oktobra, a prema obećanju koje su dali predstavnici firme “Dekotra” i oni će tada aktivirati njihov sistem za isporuku toplotne energije”, rekao je  direktor “Toplane” Milan Panić.

Prema njegovim rečima, posle ranije obavljenih servisnih i remontnih radova, za koje je utrošeno oko dva miliona dinara, i već izvedenih hladnih provera, tople probe lokalnih kotlarnica se trenutno obavljaju i sve su u potpunosti pripremljene za blagovremeni početak nove sezone.

“U toku je tehničko pripremanje proizvodno-distributivnog sistema “Dekotre”, čije tople probe treba da budu obavljene u četvrtak i petak”, objasnio je Panić i istakao da će “Toplana” sezonu početi po ranijim cenama usluga i bez dugovanja za utrošeni prirodni gas i mazut.

“U ovom trenutku korisnici za isporučenu toplotnu energiju duguju oko 100 miliona dinara, a kvalitet daljinskog grejanja u predstojećoj sezoni zavisiće pre svega od stepena naplativosti usluga za isporučenu toplotnu energiju”, rekao je Panić.

“Toplana” obezbeđuje daljinsko grejanje za 210.000 kvadratnih metara stambenog i poslovnog prostora u Loznici i Banji Koviljači, za oko 2.600 fizičkih i oko 700 pravnih lica. Za 52,5 odsto površine toplotnu energiju isporučuje “Dekotra”, koristeći zemni gas, a ostalo lokalne kotlarnice, koje sagorevaju mazut.

Za daljinsko grejanje stanova cena po metru kvadratnom iznosi 74,08 dinara, sa porezom na dodatu vrednost, na godišnjem nivou, dok je za poslovni prostor u tom razdoblju, prema istoj jedinici mere, 154,63 dinara, a korisnici grejanja iz “Dekotre” plaćaju dvostruko više, samo dok traje sezona.