Dulić najavio otvaranje dve hiljade radnih mesta

PinterestFacebookTwitterShare

Ministar za životnu sredinu, rudarstvo i prostorno planiranje Oliver Dulić otvorio je danas osmi Međunarodni sajam zaštite životne sredine “Ekofer” i sedmi Međunarodni sajam energetike “Energetika 2011” i najavio da će do kraja mandata ove vlade u Srbiji biti otvoreno ukupno 10.000 radnih mesta u zelenoj i reciklažnoj industriji.

 
U narednom periodu u toj oblasti i oblasti obnovljivih izvora energije biće otvoreno nekoliko desetina hiljada novih radnih mesta, najavio je Dulić. On je rekao da je do sada u oblasti zelene i reciklažne industrije otvoreno 8.000 novih radnih mesta, da će biti otovoreno još dve, te da će tako ukupan broj radnih mesta u toj oblasti biti 10 000, navodeći da je uloženo u upravljanje otpadom više od jedne milijarde dinara.
 
Organizovano odnošenje opada
 
Ministar je istakao da je trenutno 72 odsto teritorije Srbije pokriveno organizovanim odnošenjem otpada a da će se do kraja godine otpad iznositi sa 75 odsto, podsetivši da je 2008. godine otpad odnošen sa 60 odsto teritorije Srbije.
 
On je naglasio da je dosta novca uloženo u saniranje crnih ekoloških tačaka kao što su u Pančevu i Boru, a investirano je u 17 reciklažnih centara, koji će omogućiti da oko 50 odsto komunalnog otpada bude iskorišćeno.
 
Dulić je rekao da se ovih dana očekuje usvajanje u parlamentu dva važna zakona – o komunalnim delatnostima i o javno-privatnom partnerstvu, koji će omogućiti investiranje privatnog kapitala u komunalni sektor.
 
Učešće 250 izlagača
 
Na ovom sajmu najavljeno je učešće oko 250 izlagača iz zemlje i inostranstva, a osim domaćih kompanija, kao što su Elektroprivreda Srbije (EPS), Naftna industrija Srbije, Srbijagas, Elektromreža Srbije, predstaviće se i izlagači iz Belgije, Češke, Austrije, Italije, Nemačke, Hrvatske, Bugarske, Islanda, Rumunije, Poljske, Bosne i Hercegovine…
 
Međunarodni sajmovi “Energetika” i “Ekologija” okupiće značajne domaće i inostrane kompanije i institucije koje se bave proizvodnjom i distribucijom različitih vidova energije, naftom, gasom, električnom energijom, obnovljivim izvorima energije, energetskom efikasnošću i zaštitom i očuvanjem životne sredine.