Najava ograničenja izvoza iz Rusije podigla cene žita

PinterestFacebookTwitterShare

Cena pšenice na svetskim berzama je skočila za više od osam odsto reagujuću na izjavu prvog vicepremijera Rusije Viktora Zubkova da bi Rusija mogla da ograniči izvoz ukoliko isporuke premaše 23-24 miliona tona.

Na berzi u Čikagu, cene pšenice su u utorak rasle za 8,8 odsto na 6,65 doalra za bušel, da bi se kasnije spustile na 6,54 dolara. Terminske cene za kukuruz su porasle rasle za 6,6 odsto što je maksimalno dozvoljen limit na berzi.

“Vlada je dala preporuku koja je praktično sprovedena, da se do 1. novembra ove godine donese nacrt uredbe kojom vlada može da ogranicava izvoz žita, kako bi cene na domaćem ruskom tržistu bile stabilne, i kako bi se podmirile sve domaće potrebe za žitaricama”, rekao je za novinare Zubkov.

Mehanizam ograničavanja je usaglašen sa svim ministarstima i biće dostavljen vladi do 1. novembra ove godine, a predviđa uvođenje izvoznih carina za žitarice.

Za podmirivanje sopstvenih potreba Rusiji je potrebno 70-72 miliona tona žitarica, ali su neophodne i prelazne zalihe od 15-16 miliona tona krajem godine. Zubkov je rekao da Rusija može da izveze 23-24 milina tona žitarica u ovoj sezoni.

Ruske zalihe žitarica su početkom godine bile na nivou od 20 miliona tona, podseća agencija privrednih informacija Finmarket.

Ove godine Rusija može da računa na rod od 90-92 miliona tona. Do sada je izvezla oko 11 miliona tona, a proračuni pokazuju da će isporuke imati isti tempo u novembru i decembru, tako da će do kraja godine biti izvezeno 18-19 miliona tona.

Pred povlačenje zabrane za izvoz žitarica, uvedene prošle godine zbog katastrofalne suše, ruska vlada je najavila da će ove godine prednost u regulisanju tržišta imati izvozne carine.

“To će biti klizne carine”, rekao je Zubkov, ne precizirajući detalje.