Energetski pasoši obavezni od 30. septembra 2012.

PinterestFacebookTwitterShare

Svi objekti u Srbiji će od 30. septembra iduće godine morati da imaju “energetske pasoše” i nove zgrade od tada neće smeti da troše godišnje više od 65 kilovat časova struje po metru kvadratnom, dok će stare moći najviše da troše 75 kilovat časova.

Zbog uvođenja “energetskih pasoša” država će ostvarivati velike uštede energije, s obzirom da se u Srbiji skoro 50 odsto ukupne energije troši u zgradarstvu, istakao je predsednik Inženjerske komore Srbije Dragoslav Šumarac.

“Energetski pasoš” zgrade sadržaće opšte podatke o zgradi, potrebnoj energiji, klimatske podatke, termotehničke, kao i preporuke za poboljšanje energetskih svojstava objekta.

U Srbiji postoji oko tri miliona objekata i trenutno se troši od 150 do 200 kilovat časova po kvadratu godišnje, rekao je Šumarac novinarima na prezentaciji Pravilnika o energetskoj efikasnosti zgrada i Pravilnika o uslovima, sadržini i načinu izdavanja sertifikata o energetskim svojstvima zgrada, u okviru osmog Međunarodnog sajma zaštite životne sredine “Ekofer” i sedmog Međunarodnog sajma energetike “Energetika 2011”.

On je kazao da će te dokumente izdavati oko 5.000 licenciranih inženjera, koje sada obučava Inženjerska komora Srbije. Odgovarajuća izolacija, prema njegovim rečima, poskupi gradnju objekta za najviše 10 odsto, a donosiće velike uštede.

Prethodno treba uvesti tarifni sistem kako bi se daljinsko grejanje plaćalo po potrošnji, a ne kao sada paušalno, rekao je Šumarac. On je dodao da će Inženjerska komora Srbije tražiti da banke u tu svrhu obezbede povoljne kredite sa kamatom od četiri ili pet odsto, a država i lokalne samouprave da obezbede garancije. “Građani će imati velike uštede, pa će od tog novca moći da plaćaju rate kredita”, ocenio je.

Šumarac je naglasio i da će od uvođenja energetskih pasoša veliku korist imati građevinska industrija Srbije i da će biti otvorena nova radna mesta.