Preliminarna lista za neprofitne stanove

PinterestFacebookTwitterShare

Komisija gradonačelnika za stambena pitanja, na osnovu Odluke o uslovima prodaje 2.000 socijalno neprofitnih stanova u Beogradu, sutra će objaviti predlog rang-liste sa Konkursa za prodaju 1.050 stanova. Kako je rekao član Gradskog veća i predsednik ove komisije Zoran Kostić, reč je o preliminarnoj listi, sačinjenoj na osnovu zahteva, na koju svi učesnici imaju pravo prigovora u roku od petnaest dana od dana objavljivanja, odnosno zaključno sa 28. oktobrom.

– Komisija će, nakon obrade eventualnih prigovora i rešenja koje će doneti gradonačelnik, utvrditi konačnu rang-listu, na osnovu koje će se kasnije zaključivati ugovori. Ta lista trebalo bi da bude objavljena do kraja ove godine. Pravo da učestvuju na konkursu imala su lica iz četrnaest kategorija. U slučaju da se u nekoj od kategorija prijavilo manje građana nego što je namenjeno stanova, odlukom je predviđeno da se uradi izmena, tačnije preraspodela iz jedne kategorije u drugu. Već sada se vidi da je, primera radi, u kategoriji “mladi bračni parovi” i “sudstva” manji broj prijava od broja raspoloživih stanova, pa će ovde zasigurno doći do preraspodele – kazao je Kostić.

Broj prijava na ovom konkursu bio je znatno manji nego na prošlom, tačnije oko 1.500.

– Interesovanje je manje zato što su promenjeni uslovi plaćanja. Do sada je grad Beograd kreditirao kupovinu, sa uslovima plaćanja koji su bili ispod tržišnih, ali na taj način nije mogao da se obezbedi dalji ciklus izgradnje stanova, sistem nije bio održiv. Sada grad gradi stanove, prodaje ih po proizvodnoj ceni, ali su kupci dužni da plate cenu u celini, tačnije mogu da isplate stan odjednom ili da uzmu kredit kod banaka – objasnio je Kostić.

Prvi konkurs bio je raspisan 2003, drugi 2007, a ovo je treći konkurs. Prvi se odnosio na odluku o gradwnji 1.100 stanova, od kojih se deo prodavao, a deo je dat na korišćenje. Nakon toga doneta je odluka o izgradnji 2.000 stanova, od kojih je prvih hiljadu stanova raspodeljeno na osnovu konkursa iz 2007. godine. Sada je reč o drugom delu tog konkursa, s tim što je broj stambenih jedinica povećan za pedeset i iznosi 1.050.

Preliminarna rang-lista biće objavljena sutra u sredstvima javnog informisanja, kao i na zvaničnom sajtu grada Beograda www.beograd.rs i na oglasnoj tabli zgrade Gradske uprave u Ulici 27. marta 43-45. Prigovor se može izjaviti gradonačelniku grada Beograda u narednih 15 dana, preko Komisije za stambena pitanja na adresu: Ulica 27. marta 43-45, 11000 Beograd ili predati na šalteru broj 10 pisarnice na istoj adresi.