TENT planira da uloži 1,1 milijardu evra u razvoj

PinterestFacebookTwitterShare

Kompanija Termoelektrane “Nikola Tesla” (TENT) objavila je danas da planira da od 2012. do 2017. godine investira 1,1 milijardu evra u modernizaciju postrojenja i ekološke projekte.
 
Od te sume 600 miliona evra će biti uloženo u ekološke projekte, koji obuhvataju i sistem odsumporavanja i postavljanje elektrofiltera, rekao je direktor TENT-a Petar Knežević predstavljajući taj projekat na Međunarodnom sajmu energetike na Beogradskom sajmu.
 
On je naveo da će preostalih 500 miliona biti investirano u drugu fazu revitalizacije blokova obrenovačke termoelektrane, povećanje snage i energetsku efikasnost. Prema rečima Kneževića, planirana revitalizacija blokova TENT će imati efekat kao da je izgrađen novi blok snage 400 megavata.
 
On je istakao da je u TENT-u, koji je najveći proizvođač struje u Srbiji, završena prva faza revitalizacije u koju je uloženo 450 miliona evra i koja omogućava povećanje prozovodnje za tri milijarde kilovat-sati struje godišnje.
 
Realizaciju investicija koje TENT planira za perod od 2012. do 2017. godine, kako je rekao, prvo mora da odobri Elektroprivreda Srbije (EPS), u okviru koje TENT posluje. Kako je saopšteno ukupna snaga TENT-a je 3.270 megavata, a nakon revitalizacije biće povećana na 3.392 megavata.
 
Knežević je istakao da se do kraja ove godine očekuje ratifikacija japanskog kredita od 250 miliona evra za projekte odsumporavanja i dodao da bi taj novac mogao da bude na raspolaganju početkom 2012. godine.
 
Na 7. međunarodnom sajmu energetike i 8. međunarodnom sajmu zaštite životne sredine “Eko fer”, koji se na Beogradskom sajmu održavaju od danas do 14. oktobra, učestvuje ukupno oko 250 domaćih i stranih izlagača.