Novčana kazna poslužiće za plaćanje isporuke ruskog gasa

PinterestFacebookTwitterShare

Novac koji prema odluci suda bivši premijer Ukrajine Julija Timošenko treba da vrati kompaniji “Naftogas” poslužiće za plaćanje isporuke ruskog gasa, izjavio je danas ukrajinski ministar energetike Jurij Bojko.
 
“Primenićemo odluku suda i ako novac bude isplaćen kompaniji `Naftogas`  poslužiće za plaćanje isporuka gasa”, izjavio je Bojko novinarima u Kijevu.
 
Ukrajina trenutno kupuje gas od Rusije.
 
Protiv Julije Timošenko, koja je vodeća ličnost opozicije, sudski proces pokrenut je u junu. Na početku suđenja kompanija “Naftogas” podnela je tužbu, tražeći odštetu od 1,5 milijardi grivnji  /189,5 miliona  američkih dolara/.
 
Sud u Kijevu juče je Juliju Timošenko proglasio krivom zbog prekoračenja ovlaštenja, jer je 2009. godine naredila državnoj naftnoj kompaniji “Naftogas” da potpiše po njenu zemlju nepovoljan ugovor sa Rusijom o isporuci gasa, zbog čega joj je izrečena zatvorska kazna u trajanju od sedam godina.
 
Timošenkova će morati da plati 189,5 miliona dolara štete nacionalnoj kompaniji “Naftogas”, saopšteno je iz suda u Kijevu.