Blic: Slovenci kupuju Privrednu banku Beograd?

PinterestFacebookTwitterShare

Ministarstvo finansija ozbiljno radi na prodaji Privredne banke Beograd, a pregovori o kupovini su najdalje otišli sa Novom kreditnom bankom Maribor (NKBM), saznaje „Blic“.


Kako kaže dobro obavešteni izvor ovog lista slovenačkoj banci je potrebna mreža u Beogradu, a to nemaju sa kragujevačkom Kredi bankom koju su kupili prošle godine. “Sa Privrednom bankom Beograd pregovaraju neko vreme, ali je trenutna kočnica to što je većinski vlasnik NKBM država, a što su vlasti Slovenije pozvale finansijske institucije da smanje ulaganja u inostranstvo. Takođe, Vlada Slovenije je pala, izbori su u decembru i pregovore je moguće nastaviti naredne godine,” kaže izvor Blica.
 

 

Prema njegovim rečima u NKBM smatraju da je finansijsko tržište u Sloveniji zasićeno, a da srpsko ima potencijal.
 
U Ministarstvu finansija su potvrdili za „Blic“ da rade na prodaji Privredne banke Beograd u kojoj je Srbija vlasnik 19,4 kapitala. “Za kupovinu je zainteresovano nekoliko kompanija, pregovori su u toku,” rekao je za „Blic“ državni sekretar u Ministarstvu finansija Goran Radosavljević. Privredna banka Beograd je prošle godine imala gubitak od 158 miliona dinara, dok je 2009. godine bila u minusu od 325 miliona. Ova banka je na Beogradskoj berzi juče vredela oko deset miliona evra.

U NKBM kažu za „Blic“ da je kragujevačka banka koju su kupili regionalna banka, a da je njima potrebna šira mreža. “Naš cilj je da ojačamo pozicije u Beogradu i Vojvodini, a to će zavisiti od makroekonomske situacije,” kažu u NKBM.