Hrvati ipak ne kupuju Telekom Kosova?

PinterestFacebookTwitterShare

Hrvatski Telekom (HT) razmatra dalje učešće na tenderu za privatizaciju kosovske poštanske i telekomunikacione komppanije (PTK). Razlog je činjenica da su menadžeri kompanije PTK optuženi za korupciju.
 

Hrvatski operator mobilne i fiksne telefonije, koji je u većinskom vlasništvu Dojče Telekoma i Telekoma Austrije, u junu je ispunio pretkvalifikacione uslove, za preuzimanje 75 odsto vlasništva u PTK. Nekoliko dana nakon toga, EULEKS je, međutim, optužio izvršnog direktora PTK-a i još četiri osobe za korupciju.
 
“U svetlu nedavnih optužbi PTK menadžera za navodnu korupciju, HT trenutno razmatra nastavak svojeg učešća u privatizacionom procesu”, izjavila je portparol HT-a Maja Veber.

HT je, kako podsećaju zagrebački mediji, još u julu u svom poslovnom izveštaju za prvo polugodište poručio da razmatra dalje učešće u privatizaciji PTK-a.  Izvršni direktor PTK-a Šućri Hadža i član upravnog odbora Redže Djonbalaj optuženi su da su sklapali štetne ugovore i zloupotrebljavali svoj službeni položaj u kompaniji. Suđenje optuženim rukovodiocima PTK još nije počelo, a Hadža je odbacio navedene optužbe.  Vlada u Prištini očekuje da bi prodajom PTK-a ostvarila između 300 i 600 miliona evra prihoda, a taj novac već je uračunat u ovogodišnji budžet.

PTK je, inače, najprofitabilnija kompanija na KiM, ima oko milion pretplatnika na mobilne i 100.000 na fiksne telefone, a pruža i pristup internetskim uslugama.  Zagrebački mediji navode da je Priština suočena s budžetskom krizom nakon što je Međunarodni monetarni fond ove godine okončao stend baj aranžman vredan 108 miliona evra, jer je vlada u Prištini odstupila od dogovorenog programa, povećavši plate u javnom sektoru.