Povećane cene pčelinjih proizvoda

PinterestFacebookTwitterShare

Za kilogram meda, zavisno od vrste, ove sezone u prodavnicama treba izdvojiti bezmalo 700 dinara. Istovremeno, na većini tezgi bagremov, livadski, cvetni ili šumski med još uvek može da se kupi za oko 500 dinara.

Na rafovima za 500 grama livadskog meda, na primer, treba izdvojiti oko 350, a za kilogram do 630 dinara. Najskuplji pčelinji proizvod trenutno je bagremov med, koji dostiže cenu od 680 dinara.

Došlo je očito do nekog poremećaja na tržištu, a cenu meda, kao i druge robe, određuje ponuda i tražnja – komentariše Mirjana Miščević, samostalni savetnik i sekretar Grupacije za pčelarstvo pri PKS. – Moguće je da u određenom kratkom periodu dođe do povećane tražnje, a samim tim i do povećanja cena.

Miščevićeva dodaje da treba malo sačekati da se tržište stabilizuje i da će u roku od mesec dana cena doći na pravi nivo. Pojedini pčelari kažu da je trenutno došlo do smanjene ponude meda na tržištu, pa je to uslovilo poskupljenje u pojedinim trgovinskim lancima. Ali, kažu, veliki problem im predstavljaju i sve duži rokovi plaćanja, koji često dostižu i do šest meseci. A, da nije izvoza, mnogi od njih ne bi mogli da prežive.