Suša koči jesenju setvu

PinterestFacebookTwitterShare

Ratarima koji se ovih dana spremaju za jesenju setvu najveći problem nisu samo više cene goriva i mineralnog đubriva ili semena. Najveće probleme, kako upozoravaju stručnjaci, stvara im suvo zemljište, koje otežava pripremu setve i dovodi u pitanje klijanje semena, odnosno nicanje biljaka. Prva vlaga u zemljištu, zbog dugotrajne suše, nalazi se na čak 120 centimetara.

Jesenja setva u Srbiji, trebalo bi da bude obavljena na ukupno milion hektara oranica, od kojih bi najviše, 550.000 hektara trebalo da zauzme pšenica, koja je, zbog solidne cene atraktivna poljoprivrednicima. Ostale ozime žitarice – raž, ovas i ječam mogle bi da „zauzmu“ još 150.000 hektara, industrijsko bilje 40.000 hektara, a krmno bilje i povrće na po 90.000 hektara. Za ostale ratarske kulture ove jeseni će biti izdvojeno oko 80.000 hektara.

Poljoprivrednici su dobro raspoloženi za setvu, cena pšenice je dobra i seme se uveliko kupuje, a optimalni rokovi za setvu već su počeli, ističe Srbislav Denčić iz PKS. Ratari, ipak, retko ulaze u polja. Nadaju se, naime, ozbiljnijoj kiši, koja bi donela vlagu neophodnu za klijanje i rast biljaka.

Stvari bi popravilo, kako napominje Denčić, od 30 do 50 litara kiše po kvadratnom metru. Ova količina padavina bi obezbedila dovoljno vlage da pšenica neometano proklija i nikne. Ovakva kiša bi ovlažila zemljište do dubine od petnaestak centimetara.