Najbogatiji Nišlija je stomatolog

PinterestFacebookTwitterShare

Stomatolog čiji identitet Poreska uprava nije želela da otkrije zvanično je najbogatiji Nišlija. Tokom prošle godine zaradio 70 miliona dinara (700.000 evra).
 
Još 600 Nišija, na osnovu poreza na ukupan prihod građana, vode se kao bogataši, jer su zaradili više od 1.782.000 dinara. U odnosu na 2009. godinu, Poreska uprava naplatila je na osnovu ovog poreza 50 odsto više, odnosno 63 miliona dinara.

Za šest meseci, otkako je istekao rok za podnošenje prijava, “ulovljeno“ je 50 zaboravnih bogataša, koji će morati da plate kaznu kod sudije za prekršaje, od 5.000 do 50.000 dinara. Oni čija je utaja veća od 150.000 dinara odgovaraće i krivično. Upućeni u ove prilike navode podatke u startu treba udvostručiti, jer još su tokovi novca po principu “ruka ruci“ pa se prijavljuje samo ono što je prošlo kroz papire, odnosno ono za šta postoji pisani trag.

Među prvih 15 najbogatijih za prošlu i 2009. godinu, samo četiri su žene, dve su lekarke i po jedna profesorka engleskog jezika (devet miliona dinara) i menadžerka. Mnogi su iskoristili zakonsku mogućnost da ne moraju da navedu čime se bave, ali sudeći po listi od „top 15“, najisplativije je biti lekar. Slede ih ekonomisti, inženjeri, preduzetnici, pravnici, zatim je tu doktor nauka i profesor engleskog jezika.

Stomatolog koji je zaradio 70 miliona dinara mora da pada s nogu od posla, jer čak i da radi kao profesor na Medicinskom fakultetu i u Kliničkom centru, mesečno bi najviše zarađivao 300.000 dinara. Dobro rade privatni stomatolozi i posebno je razvijen “dentalni turizam“ jer stranci rado koriste ove usluge, koje su za njihove prilike u našoj zemlji “povoljne“. Farmaceutske kuće odlično plaćaju profesorima predavanja po pozivu, ali je tajna koliki su ti honorari, saznajemo iz lekarskih krugova.
 

Gradimir Nikolić, poznati niški preduzetnik koji, zvanično, poseduje imovinu vrednu 100 miliona evra, kaže da se on ne nalazi na ovom spisku, jer mesečno prima platu od 80.000 dinara, što pomnoženo za 12 meseci ne podleže oporezivanju. “Moja firma plaća porez na zaradu. Ja sam ispod tog limita”, pojašnjava Nikolić koji će se možda upisati na listu za 2011.godinu, jer krajem godine planira da podeli dividende i svoj biznis iseli iz Niša „zbog pritisaka“…

U 2009. godini porez na zaradu prijavilo je 600 Nišlija, od kojih je država naplatila 45 miliona dinara, a prošle godine prijavilo se 595 bogataša koji treba da plate 63 miliona dinara. U Poreskoj upravi navode da uveliko tokom kancelarijske kontrole češljaju prihode. “Otkrili smo da je 50 njih do 15. marta, kada je bio rok, ‘zaboravilo’ da podnese prijavu. Svi koji su zaradili i dinar više od 1.782.000 dinara moraće prekršajno da odgovaraju i plate kazne. Oni kod kojih je utaja veća od 150.000 dinara, zaradiće i krivičnu prijavu i već za mesec dana neki od njih biće procesuirani”, kažu u Poreskoj upravi.

“Tražimo nove škole, ulice, bolnice, a teško nam je da platimo porez čak i kada zaradimo više od onoga što možemo potrošiti do kraja života”, razočaran je jedan od rukovodilaca u niškoj Poreskoj upravi. Identitet ljudi koji su platili porez je nedostupan zbog zaštite privatnosti, ali mnogi “navijaju“ za donošenje zakona po kome će moći da se obelodane spiskovi onih koji ovaj namet izbegavaju.