Nemačka štampa: “Srbiju treba držati podalje od EU”

PinterestFacebookTwitterShare

Nemački listovi ocenjuju da Srbija nije zaslužila status kandidata za članstvo u EU te da Unija ne bi ništa rizikovala ni na političkom ni na geostrateškom planu kada bi vladi u Beogradu “pokazala bič, umesto da je obasipa kockama šećera”.

“Süddeutsche Zeitung” piše da “državu koja se nalazi u otvorenom sporu sa drugom državom (Kosovom), a ne pokazuje ubedljiv trud da taj spor reši, treba držati podalje od vrata EU “.  Evropska komisija trebalo bi da Srbiji još jednom jasno stavi do znanja da će pristup Uniji imati tek kada kosovski konflikt definitivno i mirnim putem bude rešen, u čemu se očekuje značajan doprinos Beograda”, navodi “Süddeutsche Zeitung”.

Uz ocenu da je Srbija mnogo više upućena na EU nego obratno, list dodaje da Beograd nema alternativu i nema na šta drugo da se orijentiše. “Jedan pogled na geografsku kartu i na privredne interese Srbije pokazao bi da su njene pretnje da će se ponovo približiti Rusiji ili vratiti na preddemokratski period – šuplje priče“, navodi se u nemačkoj štampi.

“Frankfurter Allgemeine Zeitung ” piše da o približavanju Srbije EU “treba dvaput, pa i triput, razmisliti”.

“EU bi trebalo da uslovi to približavanje rešavanjem konflikta sa Kosovom. Slučaj Kipra pokazao je da je kasnije rešavanje problema nemoguće – sa svim posledicama po unutrašnje funkcionisanje EU”, navodi list.

“Osim toga, ima sumnji u to da će unutrašnji sastav Srbije u doglednoj budućnosti biti kompatibilan sa EU”, zaključuje “Frankfurter Allgemeine Zeitung”.