Ukrajina očekuje skori kompromis sa Rusijom o gasu

PinterestFacebookTwitterShare

Premijer Ukrajine Nikolaj Azarov izjavio je da očekuje da će sa Rusijom uskoro biti postignut “pravičan i prihvatljiv” kompromis o cenama ruskog gasa.

Ukrajina pokušava da preinači važeći gasni sporazum sa Rusijom u okviru kojeg u ovom kvartalu plaća 354 dolara za 1.000 kubnih metara ruskog gasa, preneo je Rojters.

Nesporazumi Moskve i Kijeva oko cena gasa dovodili su u prošlosti do prekida isporuka ruskog gasa u Evropu jer se on uglavnom transportuje gasovodima preko Ukrajine. Sporazumom koji je 2009. potpisan između ukrajinske državne energetske kompanije “Naftogaz” i ruskog “Gasproma” utvrđena je, kako sadašnje ukrajinsko rukovodstvo smatra, preterano visoka cena za ruski gas.

Taj sporazum je bio osnova u sudskom postupku protiv bivše ukrajinske premijerke Julije Timošenko kojoj je u utorak izrečena kazna zatvora od sedam godina zbog primoravanja “Naftogaza” da potpiše taj dokument.

Trenutno su u toku pregovori Ukrajine sa Rusijom o preinačenju tog sporazuma, mada nije jasno do koje mere je Moskva spremna da ublaži svoju cenovnu strukturu.

Azarov je prošlog meseca izjavio da Ukrajina planira da okonča reviziju gasnog sporazuma sa Rusijom u oktobru.

Predsednik Ukrajine Viktor Janukovič je izjavio da je učinjen znatan progres u tim gasnim pregovorima i da Ukrajina računa da će, kao rezultat, nova cena ruskog gasa za Ukrajinu početi da se primenjuje od 2012.