BP investira 5,1 milijarde evra u naftno polje u Škotskoj

PinterestFacebookTwitterShare

Britanska naftna kompanija “Britiš petroleum” i njeni partneri dobili su saglasnost vlade za veliku investiciju od 4,5 milijardi funti (5,1 milijarde evra) za naftno polje u blizini Šetlandskih ostrva na severu Škotske, saopštila je danas ta grupacija.

U saopštenju se navodi da je vlada Velike Britanije danas dala saglasnost da BP i njegovi partneri, kompanije ”Šel”, ”KonokoFilips” i ”Ševron”, nastave sa radom na projektu ”Kler ridž”, gde je u toku druga faza istraživanja ogromnog naftnog polja zapadno od Šetlandskih ostrva, prenela je agencija AFP.

Te četiti kompanije planiraju da ulože skoro deset milijardi funti u četiti projekta istraživanja nafte i gasa koji će biti pokrenuti tokom narednih pet godina, dok BP nastoji da održi proizvodnju u Sevrenom moru u narednim decenijama.

“Veoma sam srećan što smo odobrili ovaj projekat, ta investicija je dobra vest kako za grad Aberdin tako i za celu zemlju i daje veliki podsticaj zapošljavanju i privrednom rastu”, ocenio je britanski premijer Dejvid Kameron.

“To pokazuje da se isplati investirati u Severno more, imamo najsavremeniju tehnologiju, svetske stručnjake i vladu koja je spremna da uradi sve što je potrebno da osigura buduće investicije”, dodao je on.

Ukupan udeo investicija BP-a u ta četiri projekta biće četiri milijarde funti.