RWE odustaje od TE Plomin 3?

PinterestFacebookTwitterShare

Iako bi to bio logičan sled poslovanja, čini se da nemački energetski  div RWE neće investirati u Termoelektranu Plomin 3, vrednu 800 miliona eura.

Prema neslužbenim informacijama, u igri za dobijanje koncesije spominju se italijanski Enel, korejski proizvođač automobila Daewoo i domaći  Adris, piše poslovni nedeljnik “Lider”. Iako je RWE-u ulaganje u prethodni projekt Plomin 2 bilo profitabilno, a partnerstvo na novom projektu bilo bi u sklopu iste infrastrukture, ima indicija da bi mogao odustati od novog projekta uprkos pritisku kancelarke Angele Merkel na hrvatsku vlast.

“Lider” navodi nekoliko razloga za takav zaključak. Prvi je taj da se raspisuje međunarodni tender uprkos tome što se pojedini stručnjaci slažu da je to nepotrebno jer je reč o nastavku strateškog partnerstva nakon što RWE-u 2015. istekne koncesija na projektu Plomina 2.

Drugi je važan razlog jeste tražena snaga termoelektrane od 500 megavata, a RWE u portfelju ima tipske blokove od 350 i 800 megavata. Treći je razlog je isplativost  ulaganja. Tržište energije danas je otvoreno i ne može se garantovati fiksna cena otkupa, što je bio slučaj kad se ulazilo u Plomin 2.

Ako RWE odustane, najizgledniji HEP-ov partner u novom projektu je italijanski Enel, čiji su predstavnici već razgledali lokaciju.