AmCham: Preporuka dobra za budućnost Srbije

PinterestFacebookTwitterShare

Američka privredna komora u Srbiji ocenila je u četvrtak da je preporuka Evropske komisije da se Srbiji dodeli status kandidata za prijem u Evropsku uniju izuzetno pozitivan signal za evropsku budućnost zemlje.

Miloš Đurković (Foto: www.vreme.com)
 
“Za Američku privrednu komoru, kao poslovno udruženje koje okuplja najveće investitore, ova tema je posebno značajna, jer su evropske perspektive Srbije ključni faktor u privlačenju direktnih stranih investicija”, rekao je agenciji Beta predsednik komore Miloš Đurković.
 
Kako je istakao Đurković, jedan od prioriteta u radu Američke privredne komore u poslednjih 10 godina bio je i podsticaj Srbiji u približavanju evrointegracijama, jer to garantuje ubrzano unapređenje poslovnog okruženja i harmonizaciju regulative sa EU standardima.

Američka privredna komora, prema njegovim rečima, čvrsto veruje da evropske integracije predstavljaju veliku šansu za Srbiju na polju modernizacije važećih propisa i uvođenja svetski priznatih poslovnih standarda, ali i da predstavlja garant dugoročne posvećenosti zemlje unapređenju poslovnog okruženja.

“Naravno, ispunjavanjem uslova u pretpristupnoj fazi, Srbija postaje deo šireg regionalnog tržišta koje funkcioniše po sličnim pravilima, a to povećava šanse za nove investicije”, rekao je Đurković.

Da je preporuka Evropske komisije pozitivna vest, misle i naši privrednici. Vlasnik kompanije ITM Toplica Spasojević je naglasio da će status kandidata olakšati pristup novčanim tokovima, ali da će zahtevati bolju organizaciju, više rada i promenu načina razmišljanja.

Predsednik MK grupe Miodrag Kostić ocenio je da će status kandidata u EU biti velika korist za privredu Srbije i doneće stabilnost privrede, tržište od 500 miliona ljudi i stabilnu valutu.

“Status kandidata u EU omogućiće privredi Srbije i priliv stručnh kadrova iz EU kao i slobodnu fluktuaciju naše radne snage u zemlje EU”, rekao je on agenciji Beta.