Nova optužnica protiv Timošenkove

PinterestFacebookTwitterShare

Protiv bivše premijerke, sada lidera opozicione stranke Otadžbina Julije Timošenko, Glavna istražna uprava Službe bezbednosti Ukrajine podigla je novu optužnicu zbog prebacivanja dugova korporacije Ujedinjeni energetski sistemi (UES) na ukrajinski budžet, javile su ruske novinske agencije.

 
Načelnik te uprave Ivan Derevjanko je saopštio u Kijevu da je krivična prijava podneta istovremeno i protiv ranijeg predsednika ukrajinske vlade Pavla Lazarenka, a da je optužnica protiv bivše premijerke podignuta juče.
 
Dug od 405 miliona dolara “prevalila” na državni budžet
 
Prema rečima Derevjanka, Timošenkova kao premijer i faktički vlasnik UES, po prethodnom dogovoru sa Lazarenkom potrošila je sredstva državnog budžeta.
 
Timošenkova se tereti da je dug UES-a Ministarstvu odbrane Rusije od 405 miliona dolara “prevalila” na državni budžet. Ona je 1990-ih godina bila na čelu te korporacije, koja se bavila trgovinom gasom, a događaji iz optužnice su iz 1996. godine.

 
Ruska agencija Itar-Tas podseća da je u Rusiji to krivično delo obustavljeno pre nekoliko godina zbog zastarelosti, dok Derevjanko navodi da Timošenkovoj preti kazna zatvora od sedam do 12 godina zbog novog krivičnog dela.
 
Prema njegovim rečima, glavni osnov za pokretanje novog krivičnog dela je bilo pismo Ministarstva odbrane Rusije, u kojem je traženo vraćanje duga na osnovu neizvršavanja obaveza po zaključenom ugovoru o isporukama.
 
Derevjanko je kazao da je bivša premijerka “umesto da se razračuna sa ruskom stranom, prebacila značajnu sumu novca preko granice i na račune fiktivnih firmi”.
 
On je naveo da je pismo ruskog Ministarstva odbrane došlo u ukrajinsku vladu u junu ove godine, i da je izvršena sveobuhvatna provera, što je i poslužilo za pokretanje krivičnog dela, prenela je agencija RIA Novosti.
 
Protiv Timošenkove su do sada podignute tri optužnice – u predmetu za sporazume o gasu s Rusijom je presuđeno 11. Oktobra, a u preostala dva Timošenkova se tereti za nenamensko trošenje sredstava dobijenih prodajom kvota po Protokolu iz Kjota i kupovinu vozila Hitne pomoći.