Inicijativa za izgradnju železnice Raška – Novi Pazar

PinterestFacebookTwitterShare

Gradonačelnici Novog Pazara i Raške Meho Mahmutović i Dragiša Ilić potpisali su  inicijativu za pokretanje projekta za izgradnju železničke pruge koja bi povezala ta dva grada.
 
Mahmutović je rekao novinarima, nakon potpisivanja sporazuma, da je projekat predviđen Prostornim planom Srbije, kao i da bi češka “Eksportna banka” trebalo da finansira izgradnju srpskih železnica sa oko 300 miliona evra, od kojih bi deo mogao da se upotrebi i za ovaj projekat.
 
On je kazao da bi za izgradnju železničke pruge između Raške i Novog Pazara Vlada Srbije mogla da izdvoji 30 miliona evra.
 
Mahmutović je naveo da bi izgradnja železnice za Novi Pazar i ceo region imala neprocenjivu važnost, pre svega, zbog ekonomskog oporavka.
 
“Više puta do sada smo govorili da je ekonomski oporavak grada i regiona neophodna infrastruktura, da imamo železnicu, autoput ili aerodrom”, kazao je Mahmutović, podsetivši da se to polako ostvaruje.
 
On je kazao da je rekonstrukcija aerodroma u Lađevcima već pri kraju, da se uveliko radi na projektu izgadnje autoputa ka Crnoj Gori preko Peštera, a danas je, kako je naveo, pokrenuta i inicijativa za investiranje u izgradnju železnice.
 
“Ovom pričom Novi Pazar postaje ozbiljna destinacija za sve buduće investicije”, rekao je gradonačelnik Novog Pazara.
 
Dragiša Ilić je kazao da je ovaj projekat u interesu cele Raške, koja će postati “železničko čvorište, a veze sa Kosovom i Kraljevom bi omogućile više posla i više zaposlenih”.