Produžen rok za deblokadu računa “Elektroporcelana”

PinterestFacebookTwitterShare

Uprkos blokadi od godinu i po dana i činjenici da 298 radnika nije primilo pet zaostalih zarada, koje u proseku iznose 22.000 dinara, Agencija za privatizaciju je produžila rok većinskom vlasniku konzorcijuma Industrije “Elektroporcelan” za deblokadu računa do 4. novembra.
 
Takav stav podržali su članovi samostalnog sindikata u preduzeću, kojima je i produžetak roka bolje rešenje od pretećeg stečaja.
 
Agencija za privatizaciju je predhodno većinskom vlasniku konzorcijuma Marjanu Vujoviću, koji je u jesen 2009. na tenderu kupio aranđelovačko preduzeće za 320.000 evra i preuzeo obavezu od 4,4 miliona evra na ime duga Fondu Penziono-invalidskog osiguranja (PIO), “Srbijagasu”, “Dunav osiguranju” i opštini Aranđelovac, dala najpre rok da do 4. oktobra deblokira račun od 340 miliona dinara. U suprotnom je trebalo da usledi raskid kupoprodajnog ugovora.
 
Pošto Vujović to nije učinio, predsednik Samostalnog sindikata u “Elektroporcelanu” Tomislav Jakovljević je istakao da se sindikat založio da pomeranje roka do 4. novembra, kada se navršavaju dve godine kako je “Elektroporcelan” prodat.
 
“Poslodavac mora to da učini, jer će mu, umesto investicija od 400.000 evra koje je trebalo da uloži u ovoj godini, propasti aneks ugovora sa Agencijom za privatizaciju o obrtnim sredstvima”, rekao je Jakovljević. 
 
Agencija je uslovila da račun bude odblokiran, kao uslov da taj ugovor bude potpisan.
 
Iako se blokada računa bliži opasnoj granici uvođenja stečaja, sindikalci “Elektroporcelana” smatraju da se još može spasti preduzeće koje se bavi proizvodnjom elektorizolacionog materijala.