Milijarda dolara od poljoprivrede

PinterestFacebookTwitterShare

U spoljnotrgovinskoj razmeni poljoprivrednih proizvoda Srbija je u prvih osam meseci zabeležila suficit od milijardu dolara.
 
Do kraja godine suficit bi mogao da poraste i do 1,4 milijarde dolara, ocenio je sekretar Udruženja za poljoprivredu, prehrambenu i duvansku industriju Privredne komore Srbije Milan Prostran.
 
“Do kraja godine očekujemo da ćemo imati izvoz od oko 2,5 milijarde dolara i suficit izmedju 1,3 i 1,4 milijarde dolara”, rekao je on. 

Prema njegovim rečima, kukuruz je i dalje najvažniji izvozni proizvod Srbije. U izvozu poljoprivrednih proizvoda slede šećer i malina, a izvoz pšenice je znatno veći nego prošle godine. 

“Poljoprivreda je jedna od svetlijih tačaka srpskog izvoza”, ocenio je on i to ilustrovao podacima da je u prvih osam meseci izvoz poljoprivrednih proizvoda iznosio 1,7 milijardi dolara, što je 35 odsto vise nego u istom period prošle godine. Uvezeno je poljoprivredne robe za 751 milion dolara, odnosno za 20 odsto vise nego za osam meseci prošle godine. 

Prošle godine suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni poljoprivrednih proizvoda iznosio je 900 miliona dolara, podsetio je Prostran.