„Komiko Oil“ ne odustaje od rafinerije

PinterestFacebookTwitterShare

„Komiko Oil“ ostaje pri nameri da investira u Srbiji i u Smederevo, na koje još nije stavljena tačka, izjavio je danas za Tanjug predstavnik te kompanije Radomir Radivojević.

„Ne razmišljamo u tom pravcu da odustanemo od ove investicije. U Smederevu još nije stavljena tačka i mi i dalje ostajemo pri ponudi“, kazao je Radivojević, komentarišući odluku Skupštine grada Smedereva da odbije da da zemljište u zakup kompaniji „Komiko Oil“ za izgradnju rafinerije.

Skupština grada Smedereva u sredu uveče nije dala saglasnost na tekst ugovora o zakupu neizgrađenog i neuređenog građevinskog zemljišta u industrijskoj zoni „sektor severo-istok“ radi izgradnje rafinerije u tom gradu. Da su odbornici dali „zeleno svetlo“, 113 hektara zemljišta trebalo je da bude izdato u zakup na 99 godina kompaniji „Komiko Oil“, radi izgradnje rafinerije za preradu sirove nafte i proizvodnju naftnih derivata.

„Nadamo se da ćemo prevazići ovu tešku situaciju i da nije kraj realizaciji ove investicije u Srbiji. Svesni smo problema u ovom trenutku, iako pisani zaključak ili službenu informaciju od Grada Smedereva još nismo dobili“, rekao je Radivojević.

Tvrdnju smederevskih opozicionih odbornika da kod upošljavanja 542 radnika nema garancija da će oni ostati na tim radnim mestima, Radivojević kaže da toliki broj radnika nije izmišljen, već da je proizašao iz potrebe takve vrste proizvodnog procesa.

„Da bi rafinerija za preradu 100.000 barela sirove nafte dnevno mogla nesmetano da radi, potrebna je uposlenost najmanje tolikog broja radnika i to u tri smene. To je pokazala naša studija dostavljena Vladi Srbije i taj broj je inkorporiran u Plan posebne namene (PPN), koji je usvojila Vlada Srbije“, istakao je Radivojević.

„Nismo tražili novac od Vlade Srbije za te radnike, kao što nam se spočitava i kao što rade pojedine kompanije“, kazao je Radivojević.

Na pitanje da li bi bilo moguće rešenje, eventualna izmene teksta ugovora o zakupu zemljišta, na čemu je insistirala opozicija, Radivojević je kazao da ne zna na čemu bi se u novoj verziji insistiralo, ali da su sve opcije moguće, kako bi realizovali investiciju, koja je Srbiji potrebna u ovom kriznom vremenu.

„Komiko je od početka bio na stanovištu konsenzusa i iznalaženja kompromisnog rešenja i ispoštovao je sve zahteve grada Smedereva“, zaključio je Radivojević.

Gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević je prethodno novinarima izjavio da će „korekcijom nekih odredbi biti ponuđen ugovor koji će u nekom novom izjašnjavanju Skupštine dobiti većinu prisutnih. Umičević smatra da postoji realan pravni prostor da se u vrlo kratkom vremenu ponudi izmenjen tekst ugovora, kako bi se uoči građevinske sezone, do marta, završio ovaj posao.

„Investitor u ovom trenutku je više zainteresovan nego na početku priče, zato što se desio poremećaj na tržištu nafte.
„Ono što se dešava na svetskoj sceni tržišta naftnih derivata nam apsolutno ide u prilog“, ocenio je Umičević.

On je rekao da je Rafinerija Smederevo stavljena u Prostorni plan Srbije, kao i da je za to potpisan sporazum za izgradnju naftovoda.

„Naftovod će se produžiti. To je dopunska stvar koju je ‘Transnafta’ ugovorila sa investitorom da ulože 14,5 miliona dolara u naftovod koji je ranije planiran da dođe do Smedereva. Ta trasa je već definisana“, rekao je Umičević.

„Rafinerija bi za ovaj grad značila dovođenje investicija, odnosno svež novac na tržištu“, rekao je on i ponovio da bi, samo tokom gradnje rafinerije, bilo uposleno oko 2.000 građevinskih radnika i otvorena 542 radna mesta, a indirektno 1.500 do 3.000 radnih mesta, u zavisnosti od obima posla.

Demokratska stranka Srbije u Smederevu izrazila je zadovoljstvo zbog neizglasavanja odluke o davanju zemljišta u zakup za izgradnju rafinerije, jer je, kako je navedeno „na taj način sprečeno da se iza odluke kolektivnog organa sakrije neviđeno kršenje zakona i nanese ogromna šteta gradu Smederevu i državi Srbiji“.

Osim opozicije, protiv ove odluke glasala je i Grupa građana „Pokret za Smederevo“, koja je u ovom mandatu, sa Demokratskom strankom i Socijalističkom partijom Srbije, činila vladajuću osovinu u Smederevu.

Tekst ponuđenog ugovora Skupštini grada na usvajanje, obuhvatio je sve pogodnosti koje bi dobila lokalna samouprava, počev od cene zakupnine od 652 miliona dinara, koje je investitor, u roku od 60 dana od potpisivanja ugovora, morao da uplati na račun gradskog budžeta.

Bilo bi otvorena 542 nova radna mesta, uz definisanje aspekata životne sredine, a u okviru investicije bio bi izgrađn i objekta za decu ometenu u razvojui, zamenjeni gorionici na gas u svih 12 kotlarnica za centralno grejanje, koje sada koriste mazut, a sva vozila javnog prevoza i teretnih vozila javnih preduzeća prešla bi na tečni naftni gas (TNG).