U Goraždu počinju “Dani jabuke”

PinterestFacebookTwitterShare

U organizaciji Udruženja “Dani jabuke“ Bosanskopodrinjskog kantona (BPK), danas u Goraždu počinje tradicionalna privredno-kulturna manifestacija sajamskog karaktera “Dani jabuke“.
 
I ove godine sajam će okupiti izlagače s područja BiH, Hrvatske, Srbije, a učešće potvrdili su i predstavnici kompanija iz Jordana. 

Kako je Feni kazao predsednik Udruženja “Dani jabuke“ Mirsad Hubanić, cilj manifestacije je vratiti Goraždu imidž voćarskog kraja, razvoj ruralnog područja te povećanje konkurentnosti na tržištu. 

“Proizvodnja, pakovanje i plasman prerađevina na bazi voća i povrća u okviru poljoprivrednog obrta na ovom području povećan je za najmanje deset puta u odnosu na prvu manifestaciju, čime je ispunjen jedan od njenih osnovnih ciljeva“, kazao je Hubanić. 

“Tokom proteklih osam godina razvoja sajma, BPK je bio poligon za naučnoistraživačke aktivnosti u oblasti voćarstva a rezultate tih aktivnosti predstaviće na ovogodišnjoj manifestaciji Poljoprivredno-prehrambeni fakultet iz Sarajeva“, kazao je predsednik Udruženja “Dani jabuke“. 

Osim izložbenog prostora u okviru trodnevnog sajma planiran je i niz drugih sadržaja.