Iz EU po stanovniku Srbije 300 evra

PinterestFacebookTwitterShare

Evropske unija je u poslednjih deset godina u Srbiju uložila 2,2 milijarde evra ili 300 evra po glavi stanovnika Srbije.
 
Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer je kazao da toliki novac ne bi bio trošen i ulagan u Srbiju da ona ne želi u EU.
 
Prema rečima Dežera, Srbija ne može očekivati veća sredstva iz evropskih fondova u procesu pristupanja EU, ali može da računa na mnogo veće investicije.
 
Kada je reč o privatizaciji, Dežer je rekao da je Srbija velikim delom završila taj proces, ali da je zabrinjavajuće što je 25 odsto tih ugovora raskinuto iz različitih razloga.
 
Dežer je ukazao na problem reformi velikih javnih sistema, pre svega privatizacije velikih društvenih i državnih preduzeća. Prema njegovoj oceni, tu se većinom radi o gubitašima, zbog kojih iz državnog budžeta odlazi 20 odsto BPD za pokrivanje njihovih gubitaka. 

On je naglasio da su Srbiji neophodne strukturne reforme koje predviđaju manju ulogu države u privredi, jer je ona sada preovlađujuća, kao i da se smanji mešanje države u regulaciju cena jer sada država kontroliše 20 odsto cena potrošačke korpe. 

“Srbija ima i jake monopole, kao što su Elektroprivreda Srbije (EPS) Telekom, Železnice, Jat kojima se godišnje daje između dva i šest odsto BDP iz džepova poreskih obveznika i sa tim treba da se suočite”, kazao je Dežer. 

Prema njegovim rečima, u Srbiji bi trebalo i da se poveća stopa izvršenja sudskih presuda i smanje papirologija, birokratija i administrativne prepreke u poslovanju. 

Dežer je čestitao Srbiji što je uspela da održi makroekonomsku stabilnost i javni dug u razumnim okvirima i naglasio da očekuje da će dijalog sa Prištinom biti pokrenut do decembra.