Italija – novi izazov za evrozonu

PinterestFacebookTwitterShare

Evrozoni predstoji danas novi izazov pošto vlada Italije – jedne od ključnih članica 17-člane ekonomske i monetarne unije – ponovo strepi za svoj opstanak.
 

Poslanici donjeg doma italijanskog parlamenta glasaće o poverenju vladi Silvija Berluskonija, a iako je vladajuća koalicija uverena da je obezbedila većinu, napetost je velika jer vlada u utorak nije imala dovoljnu podršku poslanika tokom rasprave o budžetu.
Prema poslednjim proračunima zvaničnika Berluskonijeve partije “Narod slobode”, za poverenje vladi trebalo bi da glasa od 315 do 318, a možda i celih 320 poslanika od ukupno 630 koliko ih ima u donjem domu parlamenta.

Postojala je mogućnost i odlaganja izjašnjavanja zbog straha da bi poslanici “Severne lige”, Berluskonijevog koalicionog partnera Umberta Bosija, koji imaju običaj da već u petak započnu vikend i odu kući, mogli to da učine i ovog puta i tako okrnje vladajuću većinu, ali se od toga odustalo.

Kako god da protekne glasanje, sada je već jasno da problem evrozone nije više samo Grčka, već sve više i Italija. Tako bi na samitu EU koji je odložen za 23. oktobar, kako bi evropski lideri dobili još malo vremena da nađu rešenje za grčku krizu, moglo da se povede rasprava i spasavanju Italije, kojoj su rejtinge već umanjile tri vodeće svetske agencije.

To ipak nije opcija koja je prihvatljiva Mariju Dragiju, guverneru Centralne banke Italije koji tvrdi da ta zemlja mora da se spase sama, bez strane pomoći.

“Važno je da svi budemo ubeđeni da spas i oporavak italijanske ekonomije može doći isključivo od samih Italijana. Bilo bi tragična iluzija misliti da spasonosna rešenja mogu da dođu sa strane. Mi treba da ih obezbedimo. Spasavajući nas same, doprinećemo na odlučujući način i spasavanju Evrope”, rekao je Dragi.