Wall Street Journal sam otkupljivao svoj tiraž

PinterestFacebookTwitterShare

Nakon što je “Guardian” došao u posed dokaza velike prevare u vezi s tiražom svetski poznatog “Wall Street Journala”, jedan od urednika evropskog odeljenja ovog lista podneo je ostavku.

Naime, “Guardian” je u posedu dokaza koji ukazuju da je “Wall Street Journal” kanalisao novac preko nekih evropskih kompanija, a sve kako bi tajno otkupio hiljade primeraka svojih novina, po sniženoj ceni, i samim tim svoje čitaoce, ali i oglašivače doveo u zabludu kada je stvarni tiraž u pitanju.

Ova prilično bizarna šema podrazumevala je pisani ugovor kojim bi “Journal” privoleo neku evropsku kompaniju na saradnju, tako što bi, s vremena na vreme, objavio članak o njenim aktivnostima.

Prema internim mejlovima urednika “Wall Street Journala” može se videti da je glavni “promoter” ove šeme bio Endrju Lengof, izvšni direktor za Evropu, koji je pre nekoliko dana podneo ostavku.

Ove kontroverzne aktivnosti u vezi s otkupom tiraža bile su prisutne u Londonu i uglavnom bazirane na evropsko izdanje ovog lista, koje se prodaje u EU, Rusiji i Africi. Prvi koji je ukazao na ovu prevaru bio je jedan od radnika, koji je ubrzo nakon toga postao višak.

Inače, odluka “Journala” da tajno otkupi svoj tiraž započela je zapravo neobičnom šemom povećanja tiraža, poznatom kao “Future Leadership Institute”. Početkom januara 2008. godine “Journal” se povezao s evropskim kompanijama koje su sponzorisale seminare za univerzitetske studente, koji bi trebalo da budu budući lideri svojih zemalja. Sponzori su plaćali za publicitet tako što su kupovali kopije “Journala” po sniženoj ceni, s tim da sniženje nije bilo veće od svega pet centi. Te novine su bile distribuirane studentima. Inače, ova bizarna šema je išla na ruku svima: sponzori su uživali u prestižu povezanosti sa slavnim “Journalom”, dok je “Journal” tako povećao svoj tiraž, prenose agencije.