Kinezi za Kostolac daju 340 miliona dolara

PinterestFacebookTwitterShare

Kineska Eksim banka trebalo bi da uputi Ministarstvu finansija Srbije Predlog ugovora o kreditu za TE Kostolac B vrednog 340 miliona dolara.

Direktor Kostolca Dragan Jovanović je rekao da očekuje da svi elementi tog kreditnog aranžmana budu usaglašeni tokom oktobra, i da se ugovor o kreditu ratifikuje u Skupštini Srbije u narednih par meseci.

Prema okvirnom sporazumu potpisanom sa kineskom kompanijom “CMEC”, prva faza revitalizacije dva bloka TE Kosolac B, 350 megavata, uz izgradnju postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova, vredna je 340 miliona dolara.

Jovanović je kazao da očekuje povlačenje sredstava iz kineskog kredita do kraja ove godine.

Prema prvobitnom sporazumu, predviđeno je da realizacija druge faze počne 2014. godine.  U okviru prve faze modernizacije Kostolca treba da budu revitalizovani termo blokovi B1 i B2, izgrađen sistem za odsumporavanje i prateća infrastruktura.

Jovanović je rekao da očekuje da bi, posle potpisivanja ugovora o kreditu za prvu fazu, trebalo da uslede razgovori o kreditiranju druge faze tog projekta. Ona bi, prema planu, trebalo da počne 2014. godine.

U drugoj fazi treba da bude izgrađena nova termoelektrana u Kostolcu i da se ugljenokop Drmno sa sadašnjih devet proširi na 12 miliona tona uglja godišnje.

Ukupna vrednost projekta je 1,06 milijardi dolara, a radove će izvoditi kineska državna korporacija CMEC, u saradnji sa domaćim kompanijama iz oblasti mašinogradnje.