Blic: Vozači tri godine za osiguranje plaćali više nego što je trebalo

PinterestFacebookTwitterShare

Zbog sklapanja zabranjenog sporazuma Komisija za zaštitu konkurencije novčano će kazniti 11 najvećih osiguravajućih kuća u Srbiji. Kako saznaje „Blic“, Upravni sud je potvrdio dva rešenja Komisije da je 2008. i 2009. postignut kartelski dogovor kojim je ometana konkurencija u oblasti obaveznog osiguranja vozila i kasko osiguranja za automobile kupljene na lizing.
 
Komisija je utvrdila da su osiguravajuće kuće imale iste troškove obaveznog osiguranja kome podleže svih milion i po vozila u zemlji. Vozači tako nisu imali mogućnost izbora jer su istu cenu imale svih 11 osiguravajućih kuća. Takođe, osiguravači su ukinuli i poklone osiguranicima i odloženo plaćanje premije osiguranja, što je bilo dodatno narušavanje konkurencije.

“Odlukom Upravnog odbora Udruženja osiguravača iz 2008. godine, osiguravajuće kuće su zaustavile i mogućnost naplate kasko osiguranja za više godina unapred. To je bilo direktno mešanje udruženja u politiku članica koju bi po zakonu trebalo da sprovode samostalno. Suština je bila u dogovaranju uslova poslovanja koji je praktično vodio do dogovora o ceni,” kaže izvor „Blica“ iz Komisije za zaštitu konkurencije.
 
Iako ne postoji računica koliko su oštećeni vozači, dobro obavešten izvor „Blica“ kaže da su lizing kuće u vreme velikih akcijskih ili sajamskih prodaja odobravale popust na kasko i do 30 odsto. S druge strane, cena obaveznog osiguranja u zavisnosti od tipa automobila kreće se između 6.323 i 15.696 dinara. Trenutna prosečna cena je 7.410 dinara, a kako tvrdi naš izvor, ranije je razlika među osiguravajućim kućama bila i do deset odsto.
 

Ko je kriv?


Presudom Upravnog suda utvrđeno je da su zabranjeni sporazum zaključili Dunav osiguranje, DDOR Novi Sad, AMS, AS, Delta Đenerali, Sava, Milenijum, Takovo, Triglav-Kopaonik i Unika. U oblasti kasko osiguranja zabranjene sporazume su sklopili: Dunav, DDOR, AMS, Delta Đenerali, Sava, Milenijum, Takovo, Triglav-Kopaonik, Viner i Globos osiguranje.