Toplane sutra počinju grejnu sezonu

PinterestFacebookTwitterShare

Toplane u Srbiji spremne su za početak grejanja koje počinje sutra, ali će im i tokom ove grejne sezone biti potrebna pomoć Republičkih robnih rezervi, izjavio je predsednik Udruženja toplana Srbije Milovan Lečić.

Problema sa grejanjem bi mogla imati toplana u Priboju, zbog nedovoljno energenata, rekao je Lečić i  ponovio da su toplane tehnički spremne za početak grejanja i da rade na tome da obezbede potrebne količine mazuta i drugih energenata kako ne bi bilo prekida i problema u isporukama toplotne energije tokom predstojeće zime.

Direktor toplane u Priboju Zoran Spajić izjavio je da bi grejanje u tom gradu ipak sutra moglo početi, u popodnevnim časovima ili najkasnije u nedelju. On je napomenuo da će u Priboju mazuta biti dovoljno za grejanje samo do 25. oktobra i da je posle toga pribojskoj toplani neophodna pomoć robnih rezervi.

Spajić je objasnio da je cena grejanja u Priboju od 57 dinara po metru kvadratnom nedovoljna da pokrije troškove nabavke mazuta, kao i da građani neredovno plaćaju račune.

Nabavka mazuta za šest meseci košta oko 140 miliona dinara, a na osnovu sadašnje cene grejanja toplana u Priboju može da naplati samo 110 miliona dinara, što je nedovoljno za troškove nabavke energenata, prezizirao je Spajić.

Pribojske toplane, inače, trenutno duguju oko 100 miliona dinara, a njihova potraživanja od građana i privrede su narasla na 170 miliona dinara, naveo je Spajić.