Nafta oko 84 dolara uoči objave ekonomskih podataka iz SAD

PinterestFacebookTwitterShare

Sirovom naftom se jutros tokom elektronskog poslovanja na berzi u Njujorku trguje po ceni od nešto iznad 84 dolara za barel dok ulagači iščekuju popodnevnu objavu najnovijih ekonomskih pokazatelja o stanju privrede SAD.

Cena američke “lake” nafte za terminsku isporuku u novembru je na Njujorškoj robnoj berzi pala za devet centi na 84,14 dolara za barel, dok je istovremeno evropska “brent” nafta na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu neznatno pojeftinila na 111,06 dolara za barel, prenela je agencija AP.

Većinu ove nedelje se cena “tečnog zlata” kretala oko 85 dolara za barel, nakon što je značajno porasla sa nivoa od 75 dolara iz prošle nedelje, pri čemu se poskupljenje pripisuje optimizmu investitora da će Evropa uskoro objaviti plan o obuzdavanju svoje dužničke krize.

Trgovci naftom sa pažnjom iščekuju najnovije podatake o maloprodaji, potrošačkom poverenju i poslovnim zalihama u SAD, koji će biti objavljeni popodne, kako bi pomoću njih procenili buduću tražnju najvažnije energetske sirovine.

Konsultantska firma “Riterbuš end asosijets” je danas objavila izveštaj u kojem se navodi da će razvoj situacije oko dužničke krize u Evropi biti ključni faktor koji će uticati na cenu nafte.

Ove sedmice su vesti na tržištu nafte bile uglavnom negativne. Tako je juče statistička služba američkog Ministarstva energetike (EIA) saopštila da su zalihe nafte i prirodnog gasa prošle nedelje neočekivano porasle, što ukazuje da je tražnja i dalje slaba.

Pored toga, početkom sedmice su Međunarodna agencija za energetiku, Organizacija zemalja izvoznica nafte i EIA snizile prognozu tražnje nafte u 2012. godini, očekujući usporenje globalnog privrednog rasta.