BiH: Potpisan koncesioni ugovor za korištenje energije vetra

PinterestFacebookTwitterShare

U Travniku je potpisan ugovor o koncesiji za 10 eksploatacionih polja za korištenje energije vetra do pet megavata na lokalitetu Police na Vlašiću. Ugovor je potpisan između Ministarstva privrede SBK i firme “Eberkon” iz Travnika, koja je u vlasništvu tursko-bosanskog konzorcija.

Ovo je prvi u nizu ugovora kojima se otvara mogućnost korištenja energije vetra u srednjoj Bosni. Vrlo brzo očekuje se potpisivanje istog ugovor sa “Elektroprivredom BiH”, najavio je Bajro Makić, premijer SBK.

Za nas je ovo izuzetno važno jer reč je o konzorcijumu domaće i strane firme i očekujemo da će u narednim godinama doći do realizacije projekta. Važno je napomenuti da smo na Vlašiću raspisali javni poziv na koji se, pored spomenutih koncesionara, javila i “Elektroprivreda BiH”. Na navedenom područiju ušli smo u proces za izdavanje dve koncesije za dva lokaliteta. Na oba lokaliteta previđa se izgradnja po 10 vetroelektrana do pet megavata. Moguća instalirana snaga na vetroparku mogla bi iznositi do 100 megavata. Očekivana ulaganja u oba projekta su između 100 i 150 miliona eura, istakao je Makić.

Ugovor su potpisali Sedžad Milanović, ministar privrede SBK i Azem Ejubović, direktor firme “Eberkom”, koju su osnovale članice konzorcija “Energa” Sarajevo i “Berksan” Istanbul.