Sudske zabrane za 34 zgrade

PinterestFacebookTwitterShare

Za samo 17 dana, otkada je u Srbiji osnovan Registar sudskih zabrana, podneto je dvadesetak zahteva da se upišu 34 nepokretnosti na koje je sud stavio privremenu meru zabrane raspolaganja, potvrđeno je u Agenciji za privredne registre (APR).
 
Jednom privremenom merom može biti obuhvaćeno više pokretnih i nepokretnih stvari. Predmet zabrane u do sada podnetim zahtevima su, u 90 odsto slučajeva, stanovi, porodične stambene zgrade, poslovni objekti, zemljišta i kuće.

U toku prošle godine domaći sudovi odredili su više od 5.000 privremenih mera, dok će ove godine, kako kažu u APR, najverovatnije biti i više.

Upravo zbog ovako visokih brojki, a s obzirom na to da do sada nije postojala jedinstvena elektronska evidencija, država je odlučila da formira centralni javni registar zabrana. Tako će ubuduće oni koji kupuju stan ili neko potrošno dobro moći da na jednom mestu provere da li postoje sudske odluke zbog kojih je ta imovina sporna.

Podaci se u Registar ne upisuju po službenoj dužnosti, već po zahtevu poverilaca, a predmet registracije mogu biti i privremene mere određene prethodnih godina, a koje su još na snazi. Od trenutka upisa u Registar smatra se da su treća lica upoznata sa postojanjem zabrane i niko se ne može pozivati da mu podaci koji su upisani u Registar nisu bili poznati. Da bi se privremene mere izrekle potrebno je bar nekoliko meseci.