Lideri regiona: Otvorena pitanja da ne koče evropski put

PinterestFacebookTwitterShare

Predsednici Srbije, Hrvatske, BiH i Crne Gore saglasili su se na današnjem sastanku Igmanske inicijative da je perspektiva članstva u EU pokretač i garant mira i stabilnosti u jugoistočnoj Evropi, kao i “medijator” sve boljih međusobnih odnosa među zemljama regiona.

To uverenje predsednici Boris Tadić, Ivo Josipović, Željko Komšić i Filip Vujanović izrazili su potpisivanjem zajedničke izjave pod nazivom “Partnerstvo za evropsku budućnost regiona”.

Evropski komesar za proširenje Štefan File pridružio im se porukom da su regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi ključni element politike proširenja EU, a dijalog, trajno pomirenje i rešavanje otvorenih pitanja osnova napretka država zapadnog Balkana i postizanja trajnog mira i pomirenja.


Dve poruke obeležile su beogradski sastanak Inicijative.

Reč je pre svega o upozorenju predsednika Tadića da preostala otvorena pitanja u regionu ne smeju da budu zloupotrebljena na način koji bi ugrozio proces evrointegracija država Zapadnog Balkana.


S tim stavom saglasio se i predsedavajući predsedništva BiH, a šef hrvatske države na gotovo isti način kao i predsednik Srbije založio se za to da izbori u zemljama regiona ne budu instrumentalizovani, te da se na jačanju negativne retorike, usmerene i protiv suseda, ne gradi politička pozicija.
Predsednici su izrazili zadovoljstvo što je Hrvatska uspešno okončala predpristupne pregovore za članstvo u EU, ali i očekivanje da će vrlo brzo uslediti i ratifikacija.

“Očekujemo da Srbija do kraja godine dobije status kandidata i datum početka pregovora, Crna Gora datum početka pregovora o pristupanju EU, a Bosna i Hercegovina preda aplikaciju za kandidatski status u EU do kraja godine”; navodi se u izjavi potpisanoj u okviru 22. sesije Igmanske inicijative.

„Potvrđujemo i ovom prilikom punu odlučnost da svaka od naših zemalja u međusobnim odnosima deluje tako da drugima pomogne da se ispune svi potrebni uslovi za pristupanje u punopravno članstvo EU”, dodaje se u izjavi.

Igmanska inicijativa okupila je danas u Beogradu predsednike četiri zemlje Dejtonskog sporazuma, a gost je bio i komesar za proširenje EU štefan File.

“Izbori koji nas očekuju ne smeju biti instrumentalizovani i ne smeju urušiti osnovne vrednosti na kojima počivaju naše države i EU”, rekao je Tadić, a s tim stavom složio se i predsednik Hrvatske Ivo Josipović. On je na skupu u Beogradu rekao i da u rešavanju otvorenih pitanja u regionu kompromis ne znači poraz, niti pobedu, već dobitak za sve i poručio da su zemlje regiona odgovorne da “ne izvoze krizu” susedima.

Predsedavajući Predsedništva BiH složio se s tezom predsednika Tadića da različit stepen evrointegracija četiri zemlje i nerešena pitanja ne smeju na negativan način da budu korišćeni na evropskom putu.
Nestabilnost bilo koje države u regionu smanjuje stabilnost čitavog regiona i zato je potrebna udružena aktivnost da se podigne stabilnost u nestabilnoj državi, poručio je crnogorski predsedniik Filip Vujanović.


Četiri predstavnika pozvala su EU i sve njene zemlje članice da uprkos izazovima krize ne ispuste iz vida važnost procesa proširenja kao instrumenta u stabilizaciji mira među zemljama i narodima u ovom regionu.


I kopredsednici Igmanske inicijative istakli su danas da države regiona moraju da unaprede saradnju i daleko brže rešavaju otvorena pitanja, jer je to jedini siguran put ka integraciji u EU.

To je, pozdravljajući učesnike, potvrdio i Štefan File i dodao da dijalog, trajno pomirenje i rešavanje otvorenih pitanja predstavljaju osnovu napretka država zapadnog Balkana i postizanja trajnog mira i pomirenja.

File je naglasio da EU aktivno podržava inicijative koje promovišu regionalnu saradnju i dobrosusedske odnose.

Zahvalivši se predsedniku Tadiću na iskazanom naporu da se poglavlje sa haškim optuženicima okonča, File je kao posebno značajnu istakao saradnju država zapadnog Balkana sa Tribunalom i izručivanje svih begunaca ovom sudu.

On je naglasio i da su svi u regionu doprineli pomirenju, a kao značajne istakao i regionalne inicijative poput Cefte, procesa saradnje JIE i, naravno, Igmansku inicijativu.

Komesar EU je pozdravio želju učesnika Igmanske inicijative za rešavanje pitanja izbeglica u obećao da će EU tu inicijativu podržati i finansijski kako bi se na proleće 2012 održala donatorska konferencija.

Pitanja granica, rekao je File, moraju biti rešena i to isključivo kroz dijalog.

U zajedničke probleme on je naveo i da treba da se nađe način kako bi se svima iz regiona omogućio pristup regionalnim forumima.

“Vaše prisustvo potvrđuje želju za dijalogom. To je osnova napretka regiona, postizanja rajnog mira i pomirenja”, zaključio je File.

Kopredsednici Igmanske inicijative danas na otvaranju 22. sesije u Palati Srbija u Beogradu istakli su da zemlje regiona moraju odlučnije da krenu ka pomirenju i pozvali EU da pomogne Bosni i Hercegovini da što pre dostigne standarde ostale tri države koje su napredovale na evropskom putu.