Grčka: Kulminacija nezadovoljstva merama štednje

PinterestFacebookTwitterShare

Sindikat grčkih državnih službenika pozvao je članove da zauzmu zgrade parlamenta sledeće nedelje i “spreče novi zločin protiv radnog naroda u zemlji”.


Komunistička partija je saopštila da jedan od njoj bliskih sindikata planira da opkoli parlament 20. oktobra kako bi sprečio glasanje u vezi najnovijih mera štednje. Istovremeno, ministar finansija Grčke Evangelos Venizelos je upozorio sindikate da se “ne igraju vatrom”, istakavši da stalnim organizovanjem štrajkova ugrožavaju opšte interese zemlje.

On navodi da se “neki igraju vatrom sa budućnošću i perspektivama grčkog naroda zato što ih, ili ne razumeju, ili ukoliko ih razumeju, što je još gore, žrtvuju za posebne interese”.

“U prethodnih nekoliko nedelja je stvorena slika bezvlašća. Razumem da ljudi, kojima je smanjena plata, mogu izaći i protestovati. Ali postoji granica. Država i dalje mora funkcionisati”, rekao je Venizelos. 
 

Ministar je to upozorenje izrekao u trenutku kada u Atini autobusi, metro, tramvaji i taksi prevoz stoje, jer zaposleni u javnom prevozu štrajkuju drugi dan za redom, dok sindikati pozivaju na generalni štrajk 19. oktobra. 
 

Štrajku su se priključili kontrolori leta koji su obećali da će na dva dana generalnog štrajka prizemljiti sve avione i carinici na najprometnijim graničnim prelazima, dok su opštinski i zdravstveni radnici počeli prskanje gomile smeća sa dezinficionim sredstvom jer je prestonicu zatrpalo smeće. 
 

Dve vodeće sindikalne konfederacije u javnom i privatnom sektoru zakazale su 48-časovni generalni štrajk za 19. oktobar, koji će, kako se najavljuje, paralisati zemlju. 

Najnovije bolne mere štednje smanjiće plate u javnom sektoru, ostaviti oko 30.000 vladinih službenika bez plate, smanjiti prag za oporezivanje prihoda za sve Grke i smanjiti plate i penzije. 

Grčka vlada je primorana da sprovodi mere štednje kao preduslov za dobijanje 110 milijardi evra međunarodnog kredita za servisiranje budžetskog deficita. Ministar finansija Evangelos Venizelos je rekao da se nažalost moraju smanjiti penzije i plate i nametnuti veći porezi, kako bi se omogućo oporavak Grčke. 

Međunarodni inspektori su saopštili da će Grčka početkom novembra verovatno dobiti sledeću ratu od osam milijardi evra iz programa pomoći.
 
Grčka polaže nade u posetu Medvedeva
Grčki ministar finansija Evangelos Venizelos je najavio da će predsednik Rusije Dmitrij Medvedev posetiti Grčku, ali nije naveo datum njegove posete.”Želimo podršku Rusije, kao što želimo i podršku Kine, Indije, Brazila i Međunarodnog monetarnog fonda”, rekao je Venizelos. Rusija je ranije ovog meseca odobrila Kipru jeftin zajam u iznosu od 2,5 milijardi evra kako bi ta zemlja za koju se smatralo da je odmah iza Grčke na ivici bankrotstva, mogla da servisira dug, podstakne rast i vrati poverenje u svoju ekonomiju.