Junker: Banke u EU dokapitalizovati silom

PinterestFacebookTwitterShare

Evropske banke kojima je potrebna dokapitalizacija možda će morati da budu prisiljene da to učine, kaže šef ministara finansija evrozone Žan-Klod Junker.


Junker, koji je i luksemburški premijer, naglašava da “evropske banke – ne sve, već neke – treba dokapitalizovati”. “Tamo gde postoji potreba za dokapitalizacijom, moramo se pobrinuti da se ona i sprovede, kako bi se sprečilo širenje zaraze na čitav bankovni sistem”, upozorio je on.

Ministri finansija najvećih razvijenih i ekonomija u razvoju pozvali su uoči sastanka grupe G20 evropske banke da pojačaju kapitalne pozicije.
 
Francuski ministar finansija Fransoa Baroin kaže da Francuska podržava poziv predsednika Evropske komisije Žoze Manuela Baroza da banke povećaju stopu adekvatnosti kapitala na devet posto. 

Ako ne mogu same da poboljšaju kapitalne pozicije, treba da se okrenu tržištima. Ako ni tržišta nisu dovoljna, treba da potraže partnere a poslednje je rešenje mogućnost evropske koordinacije u korištenju budžetskih sredstava”, kazao je on. 
 

Barozo je rekao da banke u Evropskoj uniji moraju pod hitno da budu dokapitalizovane kako bi mogle da izađu na kraj s dužničkom krizom u zoni evra. On je dodao da bankama važnim za funkcionisanje Unije ne bi trebalo dopustiti da isplaćuju dividende i bonuse sve dok ne povećaju svoju adekvatnost kapitala prema novim standardima. 

Evropski zvaničnici su upozorili da bi banke mogle biti prisiljene da otpišu i više od dogovorenih 21 posto vrednosti portfelja grčkih državnih obveznica, kao i da bi državna pomoć trebalo da bude tek poslednje utočište za one banke koje ne uspeju same da pojačaju kapitalne pozicije. 
 

Sa druge strane, vodeće evropske banke radije bi prodavale imovinu nego prikupljale novi kapital. Taj radikalni pristup predvode francuske banke, a stručnjaci smatraju da je pitanje vremena kada će ih italijanske, španske i nemačke banke početi da kopiraju. Oni smatraju nema smisla prikupljati novi kapital u vremenima kada su cene na dnu.

Bankama treba 300 milijardi evra

Novi stres test, koji treba da obavi regulator bankarskog tržišta Evropske unije, pokazao bi u ovom trenutku da je u banke tog bloka potrebno uliti gotovo 300 milijardi evra dodatnog kapitala, navode analitičari američke bankarske grupacije Goldman Saks.

Stručnjaci te investicione banke su uradili simulaciju testa, koristeći makroekonomske ocene koje je letos upotrebila Evropska bankarska agencija (EBA) prilikom stres testa 91 banke, uz istovremeno smanjenje vrednosti obveznica u posedu finansijski oslabljenih članica evrozone. 
 

Goldman je procenio gubitke banaka od 60 odsto po grčkim obveznicama, 40 odsto po irskim i portugalskim i od 20 odsto po italijanskim i španskim i takodje zahtevao adekvatnost kapitala od devet odsto.
 

U novom stres testu bi, prema Goldmanu, palo 68 od 91 testirane banke, što znači manjak kapitala od 298 milijardi evra.Francuskoj banci BNP Pariba bi bilo potrebno 13 milijardi evra kapitala, Sosijete ženeralu 11,6 milijardi evra, nemačkoj Dojče banci 12,2 milijardi i Komercbanci 10,7 milijardi evra. 
 

Takođe, analitičari banke Kredi Svis su procenili da je za dokapitalizaciju banaka EU potrebna 221 milijarda evra.