Kfor bez operativnog plana za uklanjanje barikada

PinterestFacebookTwitterShare

Kfor nema operativni plan za nasilno uklanjanje barikada na severu Kosova, ali to ne znači da neće upotrebiti silu, jer zadržava to pravo, izjavio je za “Politiku” potpukovnik Ralf Adamec, portparol glavne komande Kfora u Prištini.
 
On je naglasio da nisu tačne informacije kojima raspolaže srpska strana o postojanju operativnog plana, a samim tim i nasilnog uklanjanja barikada.
 
“Ukoliko Kfor proceni da nema sigurnog i mirnog okruženja i da ne postoji sloboda kretanja, zadržavamo pravo da silom uklonimo barikade. Za sada nećemo upotrebiti silu”, kazao je Adamec.
 
Na pitanje da li upotreba sile znači rušenje barikada teškom mehanizacijom Kfora, ali i napad na Srbe koji odgovaraju da će svojim telima braniti barikade koje su odgovor na nasilno pripajanje severa Kosova institucijama sistema u Prištini, Adamec nije dao precizan odgovor. “Za sada nećemo upotrebljavati silu“, ponovio je on kratko.
 
Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović ocenio je da Kfor nema interes da silom rešava političke stvari, kao što ni Srbima nisu u interesu sukobi sa Kforom, i dodao da je vrlo blizu postizanje dogovora o mirnom načinu rešenja krize na severu Kosova.
 
“Mi smo stalno u kontaktu sa Kforom i zahtevamo i od Kfora i od Srba da se mirnim putem reše ti problemi. Siguran sam da Srbi neće prvi pokušati na bilo koji način da isprovociraju da se prema njima upotrebi sila. Ali istovremeno ne mogu dozvoliti da se silom rešavaju neki problemi koji su političke prirode”, rekao je on.
 
Ministar Bogdanović je rekao da su Srbi spremni da uklone neke barikade da bi omogućili neku slobodu kretanja Kforu, ali nisu spremni da uklone glavne barikade.
 
Uklanjanje barikada silom, smatra on, bio bi loš način, jer postoji opasnost da se ponovi nešto slično što se desilo na Jarinju 27. septembra, a nikome nije u interesu da se na taj način rešavaju stvari.
 
Ako, međutim, dođe do nasilnog uklanjanja barikada, Bogdanović smatra da bi “narasle tenzije, produbila bi se kriza, a to nije nikome u interesu pogotovo sada kada pokušavamo da uspostavimo dijalog i njime rešimo te probleme”.