Sporan neoporeziv deo zarade

PinterestFacebookTwitterShare

Unija poslodavaca Srbije saopštila da je Vlada Srbije prekršila Socijalni sporazum i izigrala privredu, jer nije ispunila ugovornu obavezu da od 1. oktobra neoporezivi deo zarade podigne na 10.000 dinara. Ministar Ljajić najavljuje rešenje problema u naredne dve nedelje.


Šest meseci od potpisivanja Socijalno-ekonomskog sporazuma kojim su Vlada, poslodavci i sindikati preuzeli obaveze kojih će se, zbog prevazilaženja krize, pridržavati do kraja godine, Unija poslodavaca saopštava da ga je Vlada izigrala.

Poslodavci kažu da iako je dogovoreno, neoporezivi deo zarade nije povećan na 10.000 dinara od 1. oktobra. Prvobitno, to povećanje trebalo je da važi od 1. juna, zajedno sa povećanjem minimalne cene rada.

Najveći domet sporazuma je junsko povećanje minimalne cene rada na 102 dinara po satu. Poslodavci su tada odrešili kesu i, zauzvrat, tražili da se neoporezivi deo zarade sa 7.300 dinara poveća do minimalne zarade od oko 18.000 dinara. Predlog je odbijen i dogovoreno je da se uz dodatne proračune neoporezivi deo poveća najviše do 10.000 dinara. “Sad je oktobar još nemamo ni nagoveštaj hoće li se zaista povećati neoporezivi deo zarade”, kaže Nebojša Atanacković, iz Unije poslodavaca Srbije.

Na pitanje zašto su se odlučili da saopštenjem razreše taj problem a ne direktnim kontaktima u vladi, Atanacković kaže da nisu vršili posebne pritiske i očekivali su da se ono što je potpisano, izvršava i zbog toga su hteli da skrenu pažnju javnosti ali i Vladi da ispoštuje ono što je rekla.

Podrška sindikata


Sindikati podržzavaju zahtev poslodavaca. Očekuju da poresko rasterećenje preduzeća otvara radna mesta. “Izgleda da Vlada ili ima problem sa obračunima, sa matematikom ili želi da nađe način da izigra ovaj sporazum, jer ovo je ključno za poslodavce a kad je često ključno za poslodavce onda je i za nas”, kaže Branislav Čanak iz sindikata “Nezavisnost”. Nadležni ministar najavljuje rešenje problema u naredne dve nedelje.

Ministar za rad Rasim Ljajić kaže će predložiti da neoporezivi deo zarade bude 10.000 dinara, ali je zato potrebna izmena zakona, a u narednih 15 dana će predložiti da taj zakon bude u skupštinskoj proceduri i nada se da će biti izglasan. Predstavnici Vlade, poslodavaca i sindikata sastaće se već u ponedeljak, kako bi pripremili sledeću sednicu Socijalno-ekonomskog sveta. Pored povećanja neoporezivog dela plate, vruća tema biće i dugo najavljivano skraćenje rokova plaćanja.