5.000 radnika iz Srbije roblje u Rusiji?

PinterestFacebookTwitterShare

Nakon što je pre dva dana istražnom sudiji u Vranju priveden Goran J. zbog sumnje da je zloupotrebama doveo u ropski odnos 15 građevinskih radnika iz Srbije, beogradska štampa piše da u Rusiji, u ovom trenutku, više od 5.000 državljana Srbije radi na crno.

Dnevnici Večernje novosti i Pres navode da su radnici u Rusiju otišli posredstvomranije privedenog Gorana Jovića iz Niša.

Kako piše “Press” uslovi u kojima oni žive podsećaju na one iz ratnih logora, a posao sa angažovanjem radnika kontroliše srpski državljanin pod nadimkom Sima Serafim. Radnici navode da se Sima Serafim zove Nenad i da je pre 18 godina pobegao iz Srbije u Rusiju. 
 

Toplica Ignjatović, jedan od radnika koji je uspeo da nedavno pobegne iz Čečenije, gde je , kako piše Press, dva meseca radio u robovlasničkim uslovima, kaže da se Serafim prema njemu i ostalim radnicima ophodio kao logorašima. 
 

“Goran nam je rekao da njegov brat ima firmu u Rusiji i da bismo mogli da idemo da radimo za njega. Od početka sam osećao da tu nisu čista posla, ali nisam imao izbora. Ubedio nas je, dao nekakav ispečatiran papir i rekao da s tim dokumentom neće biti problema, da ništa ne brinemo. Tri dana smo putovali i onako iscrpljeni samo smo prebačeni u drugo vozilo, i tu sam kao svi ostali prespavao nastavak puta ka Sočiju”, priča Toplica. 
 

Podaci privredne komore Srbije govore da svake godine na desetine hiljada radnika iz Srbije odu u inostranstvo da rade bez ikakvih ugovora i garancija i rizikuju da završe kao belo roblje.