Hakeri lažni sajt Nobelovog komiteta platili 9,95 dolara

PinterestFacebookTwitterShare

Odeljenje za borbu protiv visokotehnološkog kriminala MUP-a Srbije utvrdilo je da u slučaju plasiranja lažne vesti da je Dobrica Ćosić dobitnik Nobelove nagrade za književnost, koju je putem Interneta izvela grupa hakera pre deset dana, nema elemenata krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnosti, saznaje „Politika”. Policija je utvrdila da je sajt www.nobelprizeliterature.org, koji je ličio na zvanični sajt Nobelovog komiteta, registrovan u Kanadi, kod „Drim host servisa” za sumu od 9,95 dolara.

Mr Mihailo Tijanić iz Odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala MUP-a Srbije kaže za “Politiku” da MUP u ovom slučaju ne može da preduzima službene radnje i da je izveštaj o tome juče dostavljen nadležnom tužilaštvu.

“Tužilaštvo nam je dostavilo zahtev za prikupljanje dodatnih obaveštenja navodeći da sumnjaju da je reč o krivičnom delu upada u zaštićeni računarski sistem ili o računarskoj sabotaži. Na osnovu operativnih radnji utvrdili smo da nema elemenata krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnosti. Postoji sumnja da je izvršeno krivično delo klevete, koje se goni po privatnoj tužbi, što znači da bi oštećeni, u ovom slučaj DobricaĆosić morao da podnese prijavu”, kaže Tijanić.

Policija je utvrdila da je sajt pod nazivom www.nobelprizeliterature.org kreiran 5. oktobra ove godine u 15.13 časova i da je kao registrant naveden Gjord Halvorsen, kao i organizacija NPABL.

“I-mejl adresa registranta sajta je hgjorn@yahoo.com, a server je hostovan, odnosno registrovan u Kanadi. Sledećeg dana na lažnom sajtu Nobelovog komiteta bila je postavljena vest da je srpski pisac Dobrica Ćosić dobitnik Nobelove nagrade za književnost. Ispod naziva tog sajta jeste pisalo Nobelprize.org što bi posetioca sajta moglo da navede da je Ćosić zaista dobitnik nagrade. Međutim, tog istog dana sa i-mejl adrese sanu.bg.ac.rs@gmail.com većem broju domaćih elektronskih i pisanih medija dostavljena je ista informacija. Dovoljno je bilo samo pogledati da je reč o dži-mejl nalogu i shvatiti da nije reč o validnoj adresi SANU, koja glasi sasadir@sanu.ac.rs. Iz aj-pi adrese, odnosno broja računara sa kojeg je poruka poslata može se videti da je hosting, odnosno otvaranje sajta izvršeno u Kanadi”, objašnjava Tijanić.

Podatke o tome sa čijeg računara, odnosno aj-pi adrese je izvršeno otvaranje naloga može da se dobije jedino, kaže Tijanić, putem zahteva za međunarodnu pravnu pomoć preko Ministarstva pravde Srbije, koje bi to uputilo nadležnim organima u SAD, imajući u vidu da se dži-mejl server hostuje na njihovoj teritoriji. Budući da je sajt otvoren u Kanadi, jedini način da se otkrije ko ga je otvorio, odnosno da se dobiju podaci sa kreditne kartice kojom je plaćen, jesteputem međunarodne pravne pomoći. U oba slučaja to bi morao da zatraži istražni sudija. To znači da bi trebaloda postoji krivična prijava na osnovu koje bi se pokrenuo istražni postupak. Budući da je reč o privatnoj tužbi, ona bi morala da se podnese protiv nekoga sa imenom i prezimenom, što je u ovom slučaju nepoznato.

„Oni su sajt i i-mejl adresu mogli da otvoresa bilo koje tačke sveta. Da su to uradili u Srbiji policija bi mogla odmah da utvrdi o kome je reč”,  tvrdi Tijanić.

Podsetimo, grupa aktivista koja je registrovala lažni sajt sa informacijom da je Dobrica Ćosić dobitnik Nobelove nagrade za književnost postavila je istog dana tekst na srpskom i engleskom jeziku uz napomenu da je domen sajta registrovan „kao opomena na dan kada je naša zemlja propustila istorijsku priliku da stvori jedan drugačiji i bolji svet”.

Zanimljivo je da su trenutni podaci, kada se ukuca www.nobelprizeliterature.org, potpuno drugačiji. Otvara se sajt koji je kreiran 10. oktobra ove godine, a kao registrant je naveden Hajnc Mejer iz Minhena. Na nemačkom je objavljen pozdrav u kojem se kaže da je to blog na kojem se mogu ostaviti podaci i da je neophodno registrovati se.