Srbija spremnija na izazove krize javnog duga

PinterestFacebookTwitterShare

Srbija je mnogo spremnija da odgovori na izazove krize javnog duga, ali treba biti veoma obazriv u pogledu daljeg zaduživanja zemlje, ocenio je predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Miloš Bugarin.
 
“Mislim da smo u ovom momentu mnogo spremniji nego za prvi talas krize, koji je bio finansijskog karaktera i prelio se na ekonomski deo. Ovo je kriza javnog duga i moramo voditi računa o daljem zaduživanju zemljeC, rekao je predsednik Bugarin za Tanjug.
 
Bugarin je ukazao da “Srbija nije zemlja koja je zadužena jedan i po ili dva odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) već se nalazi blizu ‘crvene zone’ zaduženosti, na šta upozorava i guverner Centralne banke.” “Ako dođe do velike apresijacije eura doći ćemo u veliki problem servisiranja obaveza”, naveo je Bugarin.
 
Predsednik PKS je upozorio da ukoliko se i dalje Srbija bude nekontrolisano zaduživala, ne bude li imala kvalitetan odnos prema finansijskoj disciplini, imaće problem povratka tog duga ali, u svakom slučaju ne tako veliki kao što ga trenutno ima Grčka. “Srbija nije ni približno onome što se zove ‘grčki scenario'”, istakao je Bugarin.