Naš agrar bolji samo od rumunskog

PinterestFacebookTwitterShare

Srbija je mala zemlja sa malim udelom na tržištu Evrope i niskom konkurentnošću u proizvodnji, izjavio je šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Lu Brefor. On je na otvaranju Poljoprivrednog foruma u Subotici “Hrana za Evropu”, kazao da je vrednost izvoza poljoprivrednih proizvoda iz Srbije samo 280 evra po hektaru a iza Srbije se nalazi samo Rumunija.
Brefor je naglasio da Srbija treba da poveća efikasnost, da unapredi prerađivačku industriju, smanji troškove proizvodnje i poveća produktivnost, jer će tako unaprediti konkurentnost.

Predsednik Upravnog odbora Ekonomskog instituta Aleksandar Vlahović istakao je da je agrarnom sektoru na putu ka EU najteže sa aspekta reformi koje treba sprovesti, ali će on i ubrati najveće benefite kada Srbija postane deo EU. On je dodao da će Evropska unija i dalje pružati finasijsku pomoć kako bi se Srbija pridružila EU.

Zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Adrijano Martins kazao je da je Srbija tokom protekle tri godine ostvarila uspeh ne samo donošenjem pravnih akata, već i rešavanjem problema za koji je potreban politički koncenzus. Prema njegovim rečima, Srbija ne sme da kasni u korišćenju sredstava i mora da uspostavi kontrolni i decentralizovani sistem korišćenja sredstava iz evropskih fondova.

Poljoprivredni forum “Hrana za Evropu – agroprivreda Srbije u pretpristupnom periodu” trajao je dva dana i završen je juče u Subotici. Organizator foruma je Ekonomski instititut iz Beograda u saradnji sa Društvom agrarnih ekonomista Srbije i Savezom poljoprivrednih inženjera i tehničara, a glavni partner foruma je kompanija “Viktorija grupa”.