Izdavač: Reč «glupača» nije uvredljiva za ženu

PinterestFacebookTwitterShare

Izdavač priručnika za gramatiku za starije osnovce u Srbiji “Gramatolomija” u kome se za žensku osobu koristi reč “glupača” poručuje da je taj pojam samo “nespretno odabran” i da se oko njega u medijima i među stručnom javnosti bespotrebno podigla velika prašina.
 
Deo medija i stručne javnosti ocenio je da se korišćenjem te reči krši rodna i polna ravnopravnost.    
 
“Gramatolomija” je priručnik za gramatiku za učenike od petog do osmog razreda i nije redovan udžbenik, već ga onaj ko želi može kupiti u knjižari po ceni od oko 700 dinara. Na 74 strani te knjige, u odeljku tvorba reči sa sufiksom – ača, kao primeri se navode lozov-ača – vrsta pića, krast-ača – vrsta žabe i među njima sporna glup-ača – ženska osoba.
 
Zbog ”glupače” burno su reagovali mediji, nadležnima je zamerila i poverenica za ravnopravnost Nevena Petrušić, dok Nacionalni prosvetni savet najavljuje da će ta tema biti na dnevnom redu sledeće sednice.
 
Direktor Izdavačke kuće “Teatar Za” Novica Pavličić, u čijem izdanju je “Gramatolomija” smatra da je taj slučaj bez razloga zaokupio veliku medijsku pažnju.
 
“Gramotolomija” je izdata 2003. godine i u tom izdanju postoji sporni primer “glupača”, ali to je samo nespretan odabir pojmova, rekao je Pavličić i dodao da je taj primer izbačen iz kasnijih izdanja.
 
“Neka stara izdanja su i dalje u knjižarama, ali mi ne možemo ići od jedne do druge da bi ih povukli”, kazao je on.
 
On je istakao da za spornu reč zna i Ministarstvo prosvete koje je 2007. odobrilo tu knjigu, što se može videti na internet stranici ministarstva u Katalogu odobrenih udžbenika za školsku 2011/2012 godinu. Pavličić je rekao da je tek posle usvajanja novog Zakona o udžbenicima i nastavnim sredstvima, koji je usvojen 2009. godine, taj primer postao greška, jer se uvode zahtevi za poštovanje rodne i polne ravnopravnosti.
 
“Hajka na ‘Gramotolomiju’ označava početak kampanje izdavača, koji se bore za iduću školsku godinu”, smatra Pavličić.
 
“Nekome od izdavača možda smeta što je to omiljena knjiga dece i roditelja, što je pristupačna i traje četiri godine, zbog čega đaci nemaju potrebu da svake godine kupuju neku novu knjigu iz gramatike”, rekao je Pavličić i zaključio da je “apsurdno” da knjiga bude glavna vest sa tog aspekta. 
 
Prema pisanju medija, povezivanja reči glupača i ženske osobe u priručniku nateralo je Nacionalni prosvetni savjet da taj problem uvrsti na dnevni red sledeće sednice, a predsednica Savjeta Desanka Radunović kazala je da je na tom telu odgovornost zbog te, ali i i grešaka u drugim udžbenicima. Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić poručila je da je “glupača” primer vređanja i omalovažavanja žene i da je nedopustivo da takav primer bude u udžbeniku.